A békemenetesek feljelentették a devizahitelezést

2013.08.23. 09:33

Csalás miatt, ismeretlen tettes ellen tett feljelentést a devizaalapú hitelezés ügyében a Civil Összefogás Fórum (CÖF) és a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) a Legfőbb Ügyészségen – mondta el a Békemenetet is szervező CÖF alapítója és szóvivője Csizmadia László.

A CÖF-CÖKA a devizahitelesek kérésére fordult az ügyészséghez, arra gyanakodnak, hogy a devizahitelezés tulajdonképpen „üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett csalás.” A civil szervezetek szerdán juttatták el feljelentésüket a Legfőbb Ügyészséghez, amelyben sürgős eljárást kértek.

Csizmadia László szerint az igazságszolgáltatásnak mihamarabb ítéletet kell hoznia a devizaalapú szerződések semmisségéről. Szerintük el kell számolni a bankokkal, ez pedig a bíróság feladata, a kormánytól inkább csak átmeneti intézkedéseket várnak. A kormánnyal jó viszonyt ápoló civilek már egyeztettek a nemzetgazdasági miniszterrel, Varga Mihállyal, a közigazgatási miniszter megbízottjával, Rétvári Bencével, és a jövő héten találkoznak a Bankszövetség elnökével, Patai Mihállyal is.

Lemondta a Bankszövetség

Lemondta a devizahitelesek ügyében tervezett találkozót a Magyar Bankszövetség a Civil Összefogás Fórum (CÖF) és a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖFA) képviselőivel - tudatta a CÖF-CÖKA vezetősége pénteken az MTI-vel. A közlemény szerint a Bankszövetség azért mondta le a jövő szerdai megbeszélést, mert a kormánnyal intenzíven megkezdte a devizahitelekkel kapcsolatos tárgyalásokat. A Bankszövetség kilátásba helyezte, hogy egy későbbi időpontban megtarthatják a találkozót.

"A helyzet drámai, de jellegénél fogva mégsem gordiuszi csomó, amely egyetlen kardcsapással kettévágható lenne. Erőszakos fellépéssel, utcai megmozdulásokkal a hitelcsapdából nem lehet kijönni" - figyelmeztet közleményében a devizahitelesekért aggódó szervezet.

A CÖF–CÖKA megoldási javaslatai sok átfedést mutatnak azzal, amire a kiszivárgott információk szerint a kormány egyébként is készül. Azt kérik, hogy a kormány forintosítsa a devizában számolt hiteleket, állapodjanak meg a bankokkal.

"Javasoljuk egy, a végtörlesztés és az árfolyamgát példáját figyelembe vevő forint-deviza átváltási árfolyam meghatározását. Az ez után keletkező árfolyamkülönbség terheit a költségvetés és a bankok, valamint – csekélyebb mértékben – az adósok osszák meg egymás között” – írják.

A többi részt a bíróságra bíznák, és az MNB-t is arra kérik, hogy indítson közérdekű pert. A bíróság mondja ki, hogy a megkötött szerződések semmisek-e vagy sem, egyéb érvénytelenségi ok fennáll-e, és a bank szolgáltatása az adósok kötelezettségeivel összevetve megfelel-e az értékarányosság követelményének.