Csak két bank élné túl a devizásmentést

2013.09.11. 07:37 Módosítva: 2013.09.11. 08:08

A Bankszövetség elnöke biztos benne, hogy lesz megoldás a devizahitelesek ügyében, de november elsejéig véleménye szerint képtelenség megoldani az összes problémát, a kapkodás pedig drámai forintgyengüléssel és az importtermékek, például a benzin árának megugrásával járna, ezért a forintosításra csak fokozatosan, néhány év alatt, tervezetten, 10-15 részletben lát lehetőséget.

Patai Mihály az m1 Az Este című műsorában kifejtette: „Meghajlunk a kormány előtt, csak éppen a kormánynak is meg kell hajolnia a realitások előtt.” „Eszünkben sincs Klicskóval bunyózni” – tette hozzá.

400-ál is gyengébb forint jönne

A bankszektornak nem a kormány, nem az adófizetők pénzére van szüksége, hanem a kormány és az MNB közreműködésére – mondta a Magyar Bankszövetség elnöke. A teljes forintosításhoz körülbelül 10-12 milliárd svájci frankra lenne szükség, ekkora frankkereslet drasztikusan rontaná a forint árfolyamát. „Hangsúlyozom, hogy nem 300, 400 forintról, hanem sokkal többről van szó" - mondta, hozzátéve, hogy abban a pillanatban kétszeresére nőne például a benzin ára. „Szétverjük azt a stabilitást, amit az elmúlt években sikerült megteremteni” – hívta fel a figyelmet. Úgy vélte, a kormány a november 1-jei határidő következményeit nem gondolta végig.

A fokozatos megoldás Patai Mihály szerint 1-2 milliárd svájci frankos átváltási ütemet jelenthetne többéves ütemezésben, amelyhez a forrás az MNB és a svájci nemzeti bank közötti tárgyalások,  vagy ha lehetőség van rá, a jegybanki tartalékok terhére biztosítható.

Arra kérdésre, hogy egyetért-e Orbán Viktor megjegyzésével, miszerint a bankok tekintsék erkölcsi kötelességüknek a probléma megoldását, azt válaszolta: ezzel egyetért, de továbbra is úgy gondolja, szakmailag védhető az álláspontjuk, nem követtek el hibákat. Hozzátette ugyanakkor: ez az ügy már rég nem bankszakmai kérdés, politikai, társadalmi és etikai kérdés is.  A lehetséges megoldások közé sorolta Patai Mihály az árfolyamgát kedvezőbbé tételét, amelyet már 170 ezer ember választott.

Megismételte: a kérdésben nem lehet erőszakoskodni, a problémát így „ahogy elő van terjesztve„ november elsejéig nem lehet megoldani, csak közösen.

Matolcsy szerint sem lehet

A Bankszövetség és a kormány között szakértői szinten folynak a tárgyalások. Matolcsy György jegybankelnökkel kedden reggel találkozott Patai Mihály. Szavai szerint a jegybankelnök azt mondta: az MNB mérlegelni fogja a kormány döntéseinek támogatását, de csak akkor jelentkezik partnerként, amikor a kormány határozott gazdaságpolitikai lépésekkel és koncepcióval rendelkezik a devizahitelügyben.

Mint mondta, a magánbeszélgetésben a jegybankelnök megerősítette: nem gondolja azt, hogy néhány hét alatt 12 milliárd svájci franknyi konverziót végre lehet hajtani. Ez Patai Mihály szerint veszélyes gondolat, amibe belerokkanna a bankszektor, Magyarország ezzel a gazdasági erővel nem tud néhány hónap alatt 12  milliárd svájci franknyi pénzt konvertálni, „ez túl nagy falat nekünk, még a németeknek, vagy az olaszoknak is az lenne”. A bankszektorban pedig Patai Mihály szerint csak két bank maradna, amely kibírná tőkével, a többit fel kellene tőkésíteni.

Két hónap

Csütörtökön Rogán Antal frakcióvezető állt ki a nyilvánosság elé azzal, hogy a bankoknak két hónapjuk van a szerződéseket módosítani az adósok javára, különben a kormány saját javaslattal kezeli a helyzetet, amiről részleteket nem árult el. Elsőre úgy tűnhetett, hogy a Fidesz frakcióvezetője, Rogán Antal megirigyelte elődje, Lázár János két évvel ezelőtti sikerét, de valószínű, hogy nem erről van szó.

Sokat persze nem tudni, hogy miről, részleteket ugyanis Rogán semmiről nem árult el. Így arról sem, hogy a Fidesz pontosan mit vár a bankoktól, és arról sem, hogy pontosan kiknek és hogyan akar segíteni a kormány. Ezeken a pontokon különbözik a mostani helyzet a két évvel ezelőttitől. A különbség pedig nem elhanyagolható.

Az biztosan látszik, hogy a kabinetnek egyelőre nincs kőbe vésett elképzelése a probléma rendezéséről. Úgy tudjuk, hogy a Bankszövetség hivatalosan hétfőn egyeztetett Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel a múlt heti – meglehetősen váratlan – bejelentésről és az eddigi tervekről, de már a hétvége előtt elindult a puhatolózás a háttérben. Részletes elemzésünk itt olvasható.