Annyi kölcsönt veszünk fel Paksra, amennyibe kerül

2014.02.04. 00:02

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint az új paksi erőmű megépítéséhez annyi kölcsönt kívánnak felvenni Oroszországtól, amennyibe az kerül, írja az MTI. Varga az M1 Az este című műsorában elmondta, hogy a pénzügyi megállapodás még nem született meg, de abban már megállapodtak, hogy a költségek 80 százalékát finanszírozza az orosz fél, és 20 százalékát a magyar.

Hozzátette: a 20 százalék a beruházás későbbi szakaszában is kifizethető. Ez azt jelenti, hogy ha "10 milliárd eurót veszünk kölcsön az oroszoktól", akkor nagyjából 5,5 milliárd euróba kerül egy erőművi blokk megépítése. Ez az ár nagyjából annyi, amennyi a nagy-britanniai vagy a finnországi erőműveké.

Arra a kérdésre, hogy miért nem tudható a paksi bővítés teljes költsége, azt felelte, hogy még nem született megegyezés a pénzügyi szerződés minden pontjáról. Sok olyan része lesz a beruházásnak, amelyet az orosz fél tendereztetni fog, azaz verseny lesz, a vállalkozók egymás alá vagy fölé fognak ígérni - mondta.

Hogy az előszerződés egy biankószerződés lenne, azt felelte: abból a szempontból tekinthető annak, hogy "ez egy olyan szerződés, amely még olcsóbb lehet". Varga hozzátette, hogy a pénzügyi megállapodást az aláírást követően benyújtják az Országgyűlésnek. A szerződés előkészítése, a részfeltételek nyilvánosságra hozatala a munka ellehetetlenüléséhez vezetne - mondta.