Át fogják írni a devizahitel-szerződéseket

2014.06.18. 11:55

A Kúria döntése nyomán a kormány belenyúlhat a devizahitel-szerződésekbe, így az adósoknak nem a jelenlegi árfolyamon kell majd törleszteniük – mondta Gulyás Gergely parlamenti alelnök az Inforádió Aréna c. műsorában.

A lényeg az, hogy a fideszes képviselő szerint

  • beavatkozhatnak,
  • forintosítani fognak,
  • a mostaninál jobb árfolyamon fogják előírni az átváltást, és
  • a forinthitelesek nem járhatnak rosszabbul.

 „Miután az Alkotmánybíróság márciusi döntése egyértelműen lehetővé teszi a törvényalkotó számára, hogy ezeknek a szerződéseknek a tartalmába beavatkozzon, úgy gondolom, hogy itt is van feladatunk, s nem hiszem, hogy helyes lenne, ha a jelenlegi árfolyamon történne a jövőben a törlesztés” – mondta Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának vezetője a rádió műsorában.

„Erre alkotmányos felhatalmazásunk van. Rendkívül ritka esetben teszi lehetővé a polgári törvénykönyv, hogy a törvényhozó korábban létrejött szerződések tartalmába beavatkozzon, de itt valamennyi olyan speciális feltétel fennáll, amelyeket az Alkotmánybíróság és egyébként a Kúria is korábbi gyakorlatát tekintve megkíván: előre nem látható változás volt, tömeges társadalmi méretű károkat okozott, egyértelműen az egyik félre nézve vált terhessé a szerződés.”

„A legkedvezőbb megoldás esetén is legfeljebb odáig fogunk eljutni, hogy a devizahitelesek nem járnak rosszabbul, mint a forinthitelesek” – mondta Gulyás.