125 millió eurót kapnak a gazdák az EU-tól

2014.08.18. 14:22

Az Európai Bizottság 125 millió eurót szabadított fel az orosz mezőgazdasági embargó sújtotta termelők támogatására. Az uniós tagországok szakértői szinten pénteken tekintik át az embargó hatásait.

Brüsszeli döntés szerint a piacokon többletként jelentkező zöldségek és gyümölcsök egy részét kivonják, azokat ingyenesen átadják gyermekintézményeknek és szeretetszolgálatoknak, a termelőket pedig kompenzálják. Az intézkedés a paradicsomra, a karfiolra, a szőlőre, az uborkára, és több más olyan idényjellegű terményre vonatkozik, amelyek tárolása nem megoldott és nincs alternatív piacuk Oroszország kiesésével.

A november végéig szóló tervvel a Brüsszel elejét kívánja venni annak, hogy csökkenjenek a zöldség és gyümölcsárak. Egy hete Brüsszel azt közölte, hogy támogatást nyújt az őszibarack és a nektarin termelőknek.

Oroszország augusztus 7-én teljes embargót vezetett be a marhahús, a sertéshús, a gyümölcs- és zöldségtermékekre, baromfi, hal, sajt, tej, tejtermék behozatalára az Európai Unióból, az Egyesült Államokból, Ausztráliából, Kanadából és Norvégiából. Az intézkedés egy évre szól.

Ugyancsak hétfőn közölték, hogy augusztus 22-én Brüsszelben az EU 28 tagországának szakértői áttekintik az orosz embargó bevezetése óta az unió agrárpiacán bekövetkezett eseményeket, és szükség esetén az ágazat további támogatásának lehetőségét is megvitatják.