MNB: Az ellenzéki pártok korlátozni próbálják a függetlenségünket

2014.09.08. 11:19

Az elmúlt hetekben egyes politikai pártok és hozzájuk kötődő sajtóorgánumok a jegybanktörvényben az MNB jogállásáról és alapvető feladatairól meghatározottakat próbálták megkérdőjelezni, sikertelenül.

- írta a jegybank az Az ellenzéki pártok korlátozni próbálják a jegybank függetlenségét című közleményükben. A jegybank azután reagált így, miután több helyen bírálták, hogy Matolcsyék a klasszikus jegybanki kereteket feszegetve, a korábbi gyakorlattal szakítva látványos költekezésbe kezdtek. (Ennek veszélyeiről többek közt itt írtunk.) Majd az ellenzéki pártok a költségvetési bizottság összehívását kezdeményezték az ügyben.

A Magyar Nemzeti Bank most azt írta, "az Alaptörvény, a jegybanktörvény és az MNB Alapokmánya értelmében" a feladatai végrehajtása és szakmai döntéseinek meghozatala során csak a jogszabályoknak van alárendelve. Azt írták, az MNB független a kormánytól,

egyúttal független az ellenzéki pártoktól és a pénzpiaci lobbiktól is.

Szerintük az MNB elsődleges céljának teljesítése esetén támogatja a gazdasági növekedéshez való fenntartható hozzájárulásának biztosítását és a rendelkezésére álló eszközökkel a kormány gazdaságpolitikáját. "Ennek keretében került sor többek között az alapkamat csökkentésére, a Növekedési Hitel Program elindítására, és a jegybank társadalmi felelősségvállalási programjának megvalósítására."

Azt írják, a Magyar Nemzeti Bank "a jegybanki eszközrendszert és forrásokat – elsődleges céljának és alapvető feladatainak veszélyeztetése nélkül – továbbra is a kiegyensúlyozott, átlátható és fenntartható gazdálkodás elvének érvényesítésével működteti, arra törekedve, hogy a központi költségvetésnek a jegybank felé fennálló térítési kötelezettsége ne keletkezzen." A közlemény szerint ez egyúttal azt is jelenti, hogy így nem terhelik az adófizetőket.

Matolcsy György korábban is úgy fogalmazott, "ez nem a költségvetés pénze, tehát az adófizetőknek egyetlen forinttal sem kell emiatt többet fizetnie! A jegybank saját, jegybanki pénzét költi – amire pénzteremtéssel és a kéthetes betét révén hitelből jön a fedezet –, de csak addig, amíg nyereséges, tehát a jegybank emiatt nem lehet veszteséges."

A mostani közleményükben ugyanakkor azt is írják, az MNB közpénzből gazdálkodik, döntéseivel, így például alapítványai létrehozatalával

az MNB közvagyont, nemzeti célokat szolgáló közösségi vagyont teremt.

Múlt héten az ellenzéki pártok összehívták a költségvetési bizottságot hétfőre, hogy tárgyalják meg az egyébként jelenleg felügyelő bizottság nélkül működő, egyre nagyobb összegek elköltéséről döntő MNB legújabb lépéseit. Úgy tudjuk, áttételesen azt szerették volna elérni, hogy az Állami Számvevőszék vizsgálja ki a jegybank ügyeit, illetve a vizsgálat végéig függesszék fel a költekezéseket. A Fidesz korábban már jelezte, nem vesz részt az ülésen.

A jegybank mostani közleményében azt írta, a jegybank működésének ellenőrzése nem az Országgyűlés költségvetési bizottságának, hanem az Országgyűlés gazdasági bizottságának hatáskörébe tartozik, így az Országgyűlés költségvetési bizottságát törvénytelenül hívta össze a testület szocialista elnöke.

Az MNB minden jogszabályban meghatározott beszámolási kötelezettségének eleget tesz, ennek keretén belül rendszeresen beszámol a jegybank tevékenységéről az Országgyűlés gazdasági bizottságának.

A Magyar Nemzeti Bank tevékenységét emellett rendszeresen ellenőrzi az Állami Számvevőszék és a jegybank Belső ellenőrzési igazgatósága.

- írták.