Matolcsy Buenos Airesben kapcsolódna bele a tudományos vérkeringésbe

2014.09.09. 12:12

Az Eiffel Palace irodaházat az MNB nyomott áron, elsősorban üzleti befektetésként vásárolta meg, a befektetés által kínált 6,5-7 százalék körüli hozam pedig kimagaslónak tekinthető, írta Matolcsy György ellenzéki politikusok írásbeli kérdéseire válaszolva.

A jegybankelnök válaszolt arra a kérdésre is, „mi célt szolgálnak a Magyar Nemzeti Bank külföldi irodái”. Azt írta, hogy az MNB célja, hogy bekapcsolja a magyar jegybankot, illetve az abban folyó elemző munkát a tudományos vérkeringésbe, ezért nyit irodákat a következő hónapban New Yorkban, Párizsban, Hamburgban, Rómában, Buenos Airesben és Bejrútban. A kapcsolattartó irodákban kis létszámú (2-4 fő) szakértői csoport fog dolgozni, amelynek tagjait az MNB nyílt pályázat útján választja ki, áll a jegybankelnök levelében.

Az Eiffel Palace irodaház megvásárlásával kapcsolatban Kunhalmi Ágnes tett fel kérdéseket „Luxusiroda-üzlet, mint jegybank tevékenység?” címmel. Matolcsy György válaszában kiemelte, hogy az irodaházat elsősorban üzleti befektetésként, az államháztartás tehermentesítésének céljával vásárolta meg. A jegybankelnök szerint az MNB kedvező áron jutott hozzá az ingatlanhoz, amely később alkalmas lehet arra is, hogy az MNB által bérlet irodaterületeket saját tulajdonú irodai ingatlannal váltsa ki.

Matolcsy György szerint az ingatlan felújítása után az irodaterület már mintegy kétharmadát kiadták, a jelenlegi alacsony kamatkörnyezetben az Eiffel Palace által kívánt hozam (6,5-7% körül) kimagaslónak tekinthető. Az ingatlan megvásárlásából érdemi nyeresége származhat a jegybanknak, így a következő években sem terhelné veszteséges gazdálkodással a költségvetést.

Az egyedi védettségű, több mint 100 éves épület megvásárlása emellett az MNB társadalmi felelősségvállalási stratégiájába is beleillik, mondta a jegybankelnök. A levélben Matolcsy György megerősítette, hogy az MNB nettó 45,3 millió eurót fizetett az Eiffel Palace tulajdonjogáért. A vásárlást teljes körű jogi átvilágítás és az ingatlan befektetési értékének megtérülési számításokon alapuló meghatározása előzte meg.

Az MNB az irodaház megvásárlása előtt értékbecslésre kérte fel a KPMG Tanácsadó Kft.-t, ami az ingatlan befektetési értékét 46,2 millió euró összegben – a vételárnál magasabban – határozta meg. A jegybankelnök levelében külön emlékeztette a kérdést felvető képviselőt arról, hogy arról, hogy mire fordítja keletkező eredményét a jegybank, kizárólag az MNB igazgatósága dönthet.

Azt is kiemelte, hogy a jegybank ezeket a pénzügyi döntéseket annak tudatában hozza, hogy az MNB gazdálkodását és az alapvető feladatok körébe nem tartozó tevékenységét az Állami Számvevőszék ellenőrzi, valamint az MNB gazdálkodása felett egyéb szervek is ellenőrzést gyakorolhatnak. Matolcsy György úgy véli, mivel a jegybank a tavalyi évet 26,3 milliárd forintos nyereséggel zárta, a jegybank beruházásai – így az Eiffel Palace megvásárlása – nem jelentenek terhet az adófizetőknek.