Százmilliós kiskapu nyílhat Vajnának

2014.11.08. 13:18

Kiskaput nyitna az Orbán-kabinet a letiltott internetes szerencsejáték-oldalaknak. A vállalkozások a kormányoldalhoz közel álló üzletembereken keresztül, a költségvetés helyett főleg magánzsebeket gazdagítva térhetnek vissza a magyar piacra, írja a Népszabadság.

A cikk iparági szereplőkre hivatkozva azt írja, hogy Andy Vajna és Szima Gábor közreműködésével legalizálhatják magyarországi jelenlétüket az internetes kaszinó- és kártyaoldalakat működtető nagy nemzetközi társaságok – mint például a PokerStars vagy a Bet365. Erre az a törvénymódosítás biztosíthat lehetőséget, amit az adójogszabályok jövő évi tervezett változtatásairól szóló salátatörvényben nyújtott be a kabinet a parlamentnek.

A javaslat egyik pontja lehetővé tenné, hogy a szerencsejátékok után fizetendő koncessziós díjat az engedély birtokosa helyett más fizesse meg. Ez akár arra is lehetőséget biztosít, hogy egy külföldi, például offshore jellegű cégen keresztül, bizonytalan eredetű pénzből egyenlítsék ki a számlát, ráadásul az engedély birtokosa ekkor is levonhatja az összeget a költségvetésnek fizetendő játékadójából.

A tervezet arról is rendelkezik, hogy internetes sportfogadási oldalt Magyarországon a Szerencsejáték Zrt., míg online kártyatermet és kaszinót csak azok működtethetnek, akik rendelkeznek hazai kaszinóüzemeltetési koncesszióval – vagyis jelenleg Vajna és Szima. A törvényjavaslat arra is lehetőséget adna, hogy Vajna és Szima a számára biztosított online szerencsejáték-koncessziót felhasználva hasonló külföldi cégekkel szerződjön.