Határozatdömpinggel küzd a NAV a betiltott szererencsejátékos oldalak ellen

2015.06.26. 08:11

A Nol.hu cikke szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal leginkább még mindig csak rendeletek tömkelegével tud fellépni a betiltott online szerencsejátékos oldalak ellen. Csütörtöki állapot szerint már 101 blokkolásról szóló tiltó határozat született, de ezek alig 25 cégre vonatkoznak. Ez azért van, mert egy blokkolás csak egy oldal egy elérési útját zárja le, de ilyenből több is lehet.  Közben egy csomó olyan oldal van, ami korábban ott volt a NAV határozati listáján, de azóta lekerült onnan.

A NAV egy korábbi közleményéből ráadásul kiderül, hogy ha valaki illegális szerencsejátékban nyer, de valamiért nem kapja meg a pénzt, akkor magyar bíróságon keresztül nincs lehetősége kiperelni az összeget. A NAV egyetlen lehetősége így továbbra is a blokkolás, ami viszont könnyen kijátszható.

A korlátozás ugyanis ellentétes az EU-s szabályokkal, ami alapján egy nemzet hatósága kizárólag nemzeti érdekek alapján nem korlátozhatja az olyan cégek működését, amelyeknek EU-országban kiadott engedélyük van. Így ha a cégek bíróságra viszik az ügyet, akkor az eljárás idejére a pert indító cégeket leveszik a blokkolt oldalak listájáról, mert megvárják az ügyben a bírósági döntést.

Korábban több cég is így oldotta meg, hogy elérhető legyen, de a cikk szerint a Fővárosi Bíróságon jelenleg is több tavaly indult per zajlik. A Nol.hu cikke szerint eddig egy ilyen ügy zárult le, ott a bíróság a NAV javára döntött.