Ez betehet a magyar iparnak

2014.12.01. 12:09

Mit mutat a BMI?

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat aktivitásának növekedését, 50 pont alatti értéke pedig visszaesését jelzi.

A vizsgált nyolc euróövezeti ország közül öt mutatott visszaesést, ami tavaly július óta a legrosszabb arány.

Kicsit,  50,6 pontról 50,1 pontra csökkent novemberben az eurózóna feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe – írja az MTI a Markit Economics piackutató intézet elemzésére hivatkozva.

Ennek az az oka, hogy novemberben kisebb ütemben emelkedett a termelés mértéke és erősen csökkent az új üzleti lehetőségek száma. Ami a német ipartól nagyon erősen függő magyar ipar számára fontos, hogy Németországban 17 havi mélypontra zuhant a feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index, ami a magyar gazdaság szereplői is megérezhetnek majd.

Az országokra lebontott külön statisztikák ismét megmutatták, hogy komoly különbségek vannak az eurózóna egyes tagállamai között. Az ír BMI 56,2 pont lett, a spanyol 54,7 pont (89 havi csúcspontra emelkedett), a holland 54, pont, a német 49,5 pont, a görög 49,1, az olasz 49,0 pont, a francia 48,4 pont, míg az osztrák 47,4 pont.

A sereghajtó Ausztria, Franciaország és Olaszország egyaránt a kibocsátás, az új megrendelések és a foglalkoztatottság csökkenéséről számolt be.