Drágul az étel, pánikolnak az oroszok

2014.12.04. 07:56

Elég meredeken emelkedett Oroszországban olyan alapvető élelmiszerek ára, mint a tojás, a rizs, a búzaliszt, vagy a vaj: november 25. és december 1. között összesen 0,3 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak – írja az MTI.

A tojás ára egy hét alatt 4,3 százalékkal emelkedett, a rizs 1,3, a vaj, 1,0, a napraforgó olaj 1,0, a búzaliszt pedig 0,8 százalékkal drágult. A statisztikai hivatal szerdán közzétett jelentése szerint az oroszok mindennapi életét jelképező hajdina ismét jelentősen drágult: 10,3 százalékkal az előző hetek 16,3 és 16,1 százaléka után.

Immár a kilencedik egymást követő héten az infláció egyik fő hajtóereje a zöldségek és gyümölcsök áremelkedése volt. A múlt héten 2,6, előtte pedig 2,5 százalékkal váltak drágábbá a zöldség- és gyümölcsfélék. Egy hét alatt az uborka 8,2, a káposzta 4,4, a paradicsom 3, a sárgarépa 2,4, a burgonya 2,3, a hagyma 1,8, az alma pedig 1,6 százalékkal drágult.

Az egyre növekvő infláció és a rubel elértéktelenedése maga után vonzza az árak emelkedését, főleg a fogyasztási javak esetében. De míg a baromfi árának megugrása legfeljebb sóhajtozásokat vált ki, a bérleti díjak emelkedése pedig kezd haragot kiváltani, az orosz átlagember közérzetét és gazdasági félelmeit megtestesítő hajdinaárának megduplázódása pánikot okozott.

A hajdinából készülő kása több mint nemzeti étel. Minden étkezésnél fogyaszthatják és a szovjet korszak óta hűen tükrözi a háztartások gazdasági helyzetét. A gabonafélékhez sorolt hajdinát elsősorban a dél-szibériai Altaj régióban termesztik, de idén a szokatlan szárazság miatt gyenge volt a termés. A bejelentés elhangzása után az árak emelkedni kezdtek, a fogyasztók pedig megrohamozták a boltokat és felvásárolták a készleteket. A Moszkvától 600 kilométerre délkeletre fekvő Penza városban például november elején négy nap alatt két hónapnyi mennyiség fogyott el.