Néhány autógyár húzza a magyar ipart

2015.01.08. 12:04

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) most hozta ki a legújabb ipari adatokat, amiből az derül ki, hogy novemberben eléggé fellendült a termelés. Ennek nem más áll a hátterében, mint az, hogy jobban ment annak a néhány nagy járműgyárnak, amik nagyjából együtt az ipari termelés negyedét adják ki. Schindele Miklós, a KSH főosztályvezető-helyettese szerint a többi ipari ágazatban inkább stagnálás volt.

De miről is van szó pontosan? Arról, hogy a KSH adati szerint tavaly novemberben 5,8 százalékkal nőtt az ipari termelés éves összehasonlításban az októberi 1,7 százalékos bővülés után. Az előző hónaphoz képest 3,3 százalékkal emelkedett az ipari termelés a szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok szerint, míg októberben 2,6 százalékos csökkenést jelentett a KSH. A termelés 2014 első 11 hónapjában 7,6 százalékkal volt magasabb mint 2013 azonos időszakában. 

A tavalyi év első tizenegy hónapjából háromszor, májusban, augusztusban és októberben csökkent az ipari kibocsátása az előző havival összehasonlítva. Ezek közül a legnagyobb, 5,7 százalékos augusztusi visszaesést az autógyárak dolgozóinak szabadságolásával és a típusváltással indokolt átszerszámozással magyarázták az elemzők. Ürmössy Gergely, az Erste vezető elemzője szerint az ipar kilátása egyelőre kedvező, azonban idén az ipari termelés növekedésének lassulására lehet számítani.