Varga Mihály azt ígéri, a Buda-Cash ügye után majd jobban odafigyelnek

2015.03.02. 22:53

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az M1 Az este című műsorában az MTI szerint arról beszélt: gyakoribb, feszesebb, szigorúbb ellenőrzésre van szükség, sokkal több alkalommal kell különböző módszereket alkalmazni, hogy fel tudják tárni a visszaéléseket. A minisztérium a javaslatait a Magyar Nemzeti Bankkal (MNB) fogja egyeztetni.

Varga elmondta, a szigorítások előkészítése már januárban elkezdődött, mert európai uniós szabályozásokat is át kell ültetni a magyar jogrendbe, a Buda-Cash-ügy azonban felgyorsította a folyamatot.

A miniszter kérdésre válaszolva arról is beszélt, a Széchenyi Banknál azért szállt be az állam a betétesek kártalanításába, mert résztulajdonos volt. Most más a helyzet, itt először a károkat kell felmérni. 84 önkormányzat és 52 nemzetiségi önkormányzat vezetett számlát a bajba jutott DRB bankcsoport valamelyik tagjánál. Néhány szervezet csak a pénzének egy részét tartotta itt, mások viszont az egyetlen számlájukat vezették ezeknél a pénzintézeteknél. 

A miniszter arról is beszélt, hogy a 84 önkormányzatból azért 67-nek ad rendkívüli támogatást a kormány a Belügyminisztérium tartalékalapjából. Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára hétfőn az Országgyűlésben napirend előtt jelentette be, hogy a Buda-Cash-ügy miatt nehéz helyzetbe került önkormányzatok közül 67 kap összesen mintegy 245 millió forintot rendkívüli támogatásként.