Bank of America: A magyarok szívják meg a legjobban a VW-botrányt

2015.09.30. 14:51

A magyar és cseh gazdaság járhat a legrosszabbul a VW dízelbotránya miatt, mert ezek vannak a legjobban kitéve az autóiparnak és a Volkswagen-csoportnak - ezt írják a Bank of America elemzői. A Bloomberg cikke szerint a banknál azt sem tartják kizártnak, hogy

1-1,5 százalékkal is visszafogja a magyar és cseh növekedést a VW-csoport beismerése,

hogy a dízelmotorjaik akár 40-szer annyira szennyezők, mint az megengedett. Ez persze csak a legeslegrosszabb forgatókönyv. 

Az érvelés szerint a botrány miatt az egész világon kevesebb autót fog majd eladni VW-csoport, ami Magyarországon gyártja például a csaló szoftverrel megbuherált dízelmotorok egy részét, és ami a legnagyobb cseh autógyárnak számító Skoda tulajdonosa, úgyhogy ez mindkét ország gazdaságát megrázná. 

A Bank of America szerint a lengyel és román gazdaságoknak is rosszat tesz, ha visszaesik a Volkswagen termelése, de náluk ez a legrosszabb esetben is csak 0,5 százalékponttal foghatja vissza a növekedést. 

Az elemzők szerint valószínű, hogy  a Magyar Nemzeti Bank az alapkamat további csökkentésével próbálja majd meg csökkenteni a botrány hatását a növekedésre.

Az MNB éppen a nyáron hagyta abba a kamatcsökkentési ciklusát, Matolcsy júliusban bejelentette, hogy a mostani 1,35 százaléknál már nem lesz alacsonyabb az alapkamat.