Ennyi volt, bezár a pápai húsgyár

2015.11.07. 18:43

Csődöt jelentett a pápai húsgyár. A tulajdonos önkormányzattól pár hónapja 1 euróért megvette volna a céget egy érdeklődő, de nem mentek bele, inkább most döntöttek a felszámolásáról – írja a Hvg.hu. A pápai önkormányzat pénteken döntött úgy, hogy felszámolást kezdeményez a Pápai Vagyonhasznosító és Értékesítő Kft., illetve a Pápai Hús Kft. ellen.

Az Orbán-kormány a pápai önkormányzaton keresztül 2012 vége óta másfél milliárd forinttal támogatta a húsgyárat, de az állami támogatás mértéke ennek a többszöröse. A másfél milliárdból az önkormányzat tőkeemelést és kölcsönt ígért, de a befizetés több mint egy évet csúszott, és csak 2014 áprilisában kapták meg a pénzt. Ezt viszont azonnal el is költötték a beszállítók kifizetésére. A Vidékfejlesztési Minisztérium további 400 millió forinttal támogatta a céget, de ebből is a beszállítókat fizették ki.

A húsgyár 2,1 milliárdos veszteséggel zárta 2013-at. A kormányzati támogatás összege az első évben elveszett. A gyár nem tudta fizetni az adósságait és finanszírozni a termelést, ezért 2013 közepén csődvédelembe menekültek. 2014-ben egy csődegyezség alapján a hitelezők milliárdokat buktak, a követeléseik közel felének búcsút mondhattak. 2014 júniusában a kormányzat ismét mentőövet nyújtott: az MFB 4,2 milliárd forintot adott a cégcsoport egyik tagjának, amiből az megvette a Pápai Hús 1913 Kft. eszközeit, és ebből kifizették egy korábbi MFB-hitel egy részét.

Az állam az elmúlt hat évben különböző csatornákon csaknem 11 milliárd forinttal támogatta a húsgyárat, de még a részleges megtérülés is kétségesnek tűnik. A pápai önkormányzat szerint a személyi juttatásokat november elején kifizették, a termelés egyelőre folyamatos, a megrendeléseknek teljesíteni tudják.

Helyreigazítás

Valótlanul állítottuk, hogy Pápa Város Önkormányzata által ígért tőkeemelés és kölcsön befizetése több, mint egy évet csúszott és csak 2014. áprilisában kapta meg a pénzt a Pápai Hús 1913. Kft. A valóság ezzel szemben az, hogy 2013. április 19-én tőkeemelés címén 650 millió Ft, tagi kölcsön címén 120 millió Ft-ot bocsátott az önkormányzat a Pápai Hús 1913. Kft.-nek.

Ezt követően 2013. június 3-án további 630 millió Ft átutalására került sor tőkeemelésként, , 2013. június 4-en pedig 50 millió Ft tagi kölcsönként a Pápai Hús 1913. Kft részére. A Pápai Szeletelt és Darabolt Hústermékeket Csomagoló Kft.-nek 2013. május 16-án 37 millió Ft tagi kölcsönt nyújtott az önkormányzat. Az önkormányzat a határozataiban szereplő összegeket a megállapított határidőkön belül biztosította.