1,3 milliárdot költ az állam a Bocuse d'Or szakácsversenyre

2015.12.07. 16:15 Módosítva: 2015.12.07. 16:20

A kormány csaknem 1,3 milliárd forinttal támogatja 2014-2016 között a Bocuse d'Or szakácsversenyeken a magyar részvételt és a jövő évi budapesti európai döntő megrendezését, írja a Napi.hu.

A világ legrangosabb főzőversenyének magyarországi selejtezőjét december 13-án rendezik meg egy receptpályázaton kiválasztott 12 magyar séf részvételével. Erről a fordulóról 4-6 szakács jut tovább a jövő évi magyar döntőre, amelyen 11-12 szakács vesz részt, és közülük a nyertes képviseli majd hazánkat a szintén Magyarországon rendezett európai döntőn.

A kormány 2014 óta támogatja a szakácsversenyen való magyar részvételt, így a magyar csapatot és nyertes pályázat esetén a rendezvényt magát is. Magyarország végül Londont, Bécset és Lodzt megelőzve megnyerte a 2016-os európai döntő rendezésének jogát, így a Bocuse d'Or-ra szánt pénz is nő az idei 301 millióról jövőre 614 millióra. 2014-től 2016-ig összesen 1,3 milliárdot költünk a magyar csapatra és a rendezésre, ebből állja az ország többek között a részvevő több mint 20 ország séfjeinek szállását és a felhasznált alapanyagokat, illetve a magyar csapat felkészítését.  

A verseny megrendezésével összefüggő pr- és marketingfeladatokat egy nem nyilvános, háromajánlatos közbeszerzési pályázaton a HG 360 reklámügynökség nyerte meg. A cég tulajdonosa Csetényi Csaba, Rogán Antal szomszédja, aki a HG 360-al aközé a három szerencsés cég közé is bekerült, amelyek elnyerték a Nemzeti Kommunikációs Hivatal 25 milliárdos pályázatát. A  Bocuse d'Or-hoz kapcsolódó feladatokat 24,2 millió forintért végzik majd 10 hónapon át a Közbeszerzési Értesítő szerint. 

Bocuse d'Or-on néhány éve kezdett jól szerepelni Magyarország, 2013 előtt nem jutott ki versenyzőnk a lyoni világdöntőre. Ez elsőként Széll Tamásnak, az Onyx étterem séfjének sikerült, majd őt 2015-ben Molnár Gábor, a müncheni Geisel's Vinothek szakácsa követte. A magyar séfek a 10. illetve a 13. helyen végeztek, az idei versenyről itt írtunk részletesen.