Látni már az alagút végét az építőiparban

2016.08.31. 16:55

Bár az építőipar termelése még mindig csökken, de mind alkalmazotti létszám, mind szerződésállomány tekintetében pozitív irányba fordult az ágazat - derül ki az Opten céginformációs rendszer szerdai közleményéből.

Az építőipar közel 50 ezer céget és 160 ezer alkalmazottat foglalkoztató ágazat, ami a többihez képest rendkívül érzékenyen reagál a gazdasági és társadalmi változásokra. A hazai cégstruktúra rendkívül elaprózódott és jórészt tőkeszegény, a szektor a kisebb negatív gazdasági változásokra is magas felszámolási aránnyal és cégfluktuációval reagál, írja az Opten. Ez történt hazánkban a válság begyűrűzése után, a szektornak az utána következő években főleg a nagyszámú állami megrendelés nyújtott mentőövet. 

Viszont az elmúlt két évben ezek elkezdtek visszaesni, így az építőipar számai is bezuhantak, ennek a folyamatnak látjuk most talán a végét az elemzés szerint: az épületek építésének termelési volumene csökkenésből fokozatosan növekedési pályára állt. Bár a termelésben még nem sikerült ellensúlyozni az infrastruktúra fejlesztések esését, a szerződésállomány változása összességében már pozitívba fordult júniusra. 

Ez azért is kedvező hír, mert évek óta először fordult elő, és hosszú távon pozitív kilátásokra enged következtetni. Szintén pozitív hír az ágazatra nézve, hogy az alkalmazotti létszám is stabilizálódni látszik: a júliusi adatok szerint 160 ezer fő a szektor alkalmazottainak száma, ami 1 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. A közlemény szerint a mostani tendencia alapján 2017 elejéig megáll az építőipar esése, és a termelési volumenek növekvő pályára állnak. 

2016 júliusában 225 céget alapítottak és 463 céget töröltek az ágazatban. A magas cégtörlési szám részben a konszolidáció eredménye, ugyanakkor az építőipar még mindig az egyik legfertőzöttebb ágazat az Opten szerint: a rendszer Cégfluktuációs Indexe 20 százalék körüli értékeket produkált júliusban is. További probléma, hogy a megszüntetéshez vezető eljárások között még mindig 40 százalék körül van a felszámolások aránya, míg a többi szektorban 25-30 százalék körüli értékekkel találkozunk. Ezen kívül az is kérdéses, hogyan lesz úrrá az ágazat a fokozódó munkaerőhiányon.