Rengeteg illetéket szedhetett be jogtalanul a NAV

2017.01.04. 07:35 Módosítva: 2017.01.04. 15:13

Sérti az alaptörvényt a NAV gyakorlata, amely szerint a hivatal a megözvegyült bejegyzett élettársak esetén öröklési illetéket szab ki, miközben a házastársakhoz hasonló illetékmentességet kellene élvezniük nekik is - írja a Magyar Nemzet az alapvető jogok biztosának állásfoglalására hivatkozva. 

Székely Lászlóhoz a Háttér Társaság nevű melegjogi szervezet fordult több olyan esetről is beszámolva, amikor az adóhivatal a fenti módon járt el. A biztos szerint az adóhivatal tévesen állapított meg a megözvegyült élettársak részére ingatlanöröklés esetén 9 százalékos, egyéb esetben pedig 18 százalékos illetékfizetési kötelezettséget. 

A Háttér Társaság arra is felhívta a figyelmet, hogy az adóhivatal gyakorlata nem egységes, ami az egyenlő bánásmód szempontjából is súlyosan aggályos. A NAV Központi Hivatala 2011-ben, majd később a NAV Közép-magyarországi Regionális Adó-főigazgatósága is azt állapította meg, hogy a házastársakkal azonos módon kell megítélni a bejegyzett élettársi kapcsolatban élőket. De olyan is előfordult, hogy az elsőfokú adóhatóság nem állapított meg illetékmentességet, a másodfokú adóigazgatási szerv viszont már igen.

Az alapvető jogok biztosa a lap szerint megkereste az adóhivatalt és a nemzetgazdasági tárcát is, de mind a két szervezet arra a következtetésre jutott, hogy a bejegyzett élettársak vagyonszerzéseit illetően a házastársakra vonatkozó illetékkedvezményi szabályokat nem lehet érvényesíteni, jogosan járt el a NAV az elmúlt években. 

Viszont ezzel ellentétes álláspontra helyezkedett Trócsányi László. Az igazságügy-miniszter azt állapította meg, hogy azokban az esetekben, amikor a jogszabályok a házastársakra vonatkozó kötelezettségeket vagy jogokat állapítanak meg, azok a bejegyzett élettársakra is érvényesek. A miniszter közölte, hogy

a jogalkotó szándéka szerint az élettársakat mindazok a jogszabály szerint járó kedvezmények megilletik, amelyek a házasságban élőket.

A tárcavezető a Magyar Nemzet szerint megkereste az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságért felelős államtitkárát is, aki ugyanerre a következtetésre jutott.

Azt egyelőre nem tudni, hogy az adóhivatal eleget tesz-e az ombudsman felhívásának, és visszafizeti-e a jogtalanul kiszabott illetékeket, bár Székely László ezt kérte. Az Index megkereste a NAV-ot, hogy megtudjuk, hány eset történt 2010 óta - ekkortól lehetőség különböző nemű párok számára is a bejegyzett élettársi kapcsolat - , és mekkora összegről van szó, amint válaszol a hivatal, közöljük.