Rettegnek a magyar turisták Törökországtól

2017.01.12. 11:52

Tavaly érezhetően csökkent a forgalom a magyar turisták által kedvelt tengerparti nyaralások célországaiban, ami némileg átszabta a hazai utazási irodák piacát - írja a Világgazdaság. A charterjáratokat is igénybe vevő utazásszervezők vagyoni biztosítékának összértéke a tavalyi 11,3 milliárdról 8,5 milliárdra csökkent 2017-re a Turizmus Online összesítése szerint, vagyis nem volt jó évük tavaly a magyar utazási irodáknak.

Vagyoni biztosíték, az meg mi?

A kaucióra kötelezett utazásszervezőknek minden év október 31-ig az előző három év legmagasabb vagyoni biztosítékát kell igazolniuk a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalnál (MKEH) ahhoz, hogy a következő évben folytathassák tevékenységüket.

A kauciót az árbevételre vetítik, a charterező cégeknél például minimum a 20 százalékát el kell érnie, tehát az összeg csökkenése a forgalom visszaeséséről árulkodik.

A charteres irodák toplistáját továbbra is a Neckermann vezeti, amelynek nem okozott gondot a korábbi két évhez hasonló 3 milliárd forintos kaució. Kiesett viszont a listáról a tavaly második helyezett Green Travel, amely nem tudta letenni a korábbi három év legmagasabb, 1,65 milliárd forintra rúgó kaucióját. A Törökország-specialistának számító cégnek 2015-ben többször meg kellett emelnie a biztosítékot a kiemelkedő forgalom miatt, a tavalyi év azonban megközelítőleg sem sikerült ilyen jól. Mivel a kauciót nem lehet csökkenteni, a Green Travel egy másik cégben folytatja az utazásszervezést.

A kedvezőtlen geopolitikai helyzet, leginkább a terrorfenyegetettség és a menekültválság nyomta rá a bélyegét a 2016-os utazási piacra – mondta a Világgazdaságnak Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) alelnöke. Eget rengető változások nem történtek, irodák se mentek csődbe, de például Törökország, Egyiptom és Tunézia esetében csökkent a forgalom, a terrortámadások- és puccskísérlet-sújtotta Törökország esetében konkrétan ötödére esett vissza 2015-höz képest.

Az MKEH adataiból is az látszik, hogy csak átrendeződik a forgalom: a nem charteres utazásszervezők többsége növekedésre számít az idén, hiszen a tavalyi visszaesést követően 2017-re az ötven legnagyobb iroda összesen 5,3 milliárd forint vagyoni biztosítékot igazolt a tavalyi nem egész 4 milliárd után.