Tovább pörgeti a jegybank a kkv-hitelezést

2017.05.24. 11:57

Elindítja Piaci Hitelprogramjának (PHP) második szakaszát az MNB, hogy a bankok hitelezési vállalásaikat emelni tudják – írja az MNB szerdai közleményében.

A jegybank beszámolója szerint a Piaci Hitelprogramban - amely a mérsékelt hatékonyságú NHP kivezetése után indult - résztvevő bankok 2016-ban több mint 50 százalékkal túlteljesítették vállalt kkv-hitelnövekedésüket (a program indulásakor, 2016 elején mintegy 200 milliárd forintos vállalást tettek). Annak érdekében, hogy a bankok emelni tudják hitelezési vállalásaikat, a Monetáris Tanács a PHP második szakaszának elindításáról döntött.

A PHP második szakaszának fő eszköze az első szakaszhoz hasonlóan a hitelezési feltételhez kötött kamatcsere ügylet (HIRS), illetve a likviditáskezelést segítő preferenciális betét. A második szakaszban lesznek változások az elsőhöz képest:

  1. a feltételes kamatcsere ügylet (HIRS) legfeljebb 300 milliárd forint értékben áll majd a bankok rendelkezésére. Az eszköz lejárata az első szakaszban allokált HIRS-sel megegyezően 2019. február 28., az MNB a második szakaszban egy tendert tart, amelyen a résztvevő bankok az első szakaszhoz hasonlóan azt vállalják, hogy kkv-hitelállományukat az igénybe vett ügyletek névértékének 25 százalékával növelik.
  2. a preferenciális betét-állomány legfeljebb 150 milliárd forinttal emelkedhet. Alapesetben a bankok az első szakaszban alkalmazottal megegyező módon részesülnek a preferenciális betételhelyezési lehetőségből, a Monetáris Tanács ugyanakkor a második szakaszra vonatkozóan rögzítette, hogy a dinamikus, az eredeti vállalásukat legalább 100 százalékkal meghaladó hitelnövekedést vállaló bankok nagyobb arányban részesülhetnek a betételhelyezési lehetőségből, mint a kisebb arányú többletvállalást tevő hitelintézetek.

A PHP második szakaszának operatív részleteit az MNB 2017. júniusban teszi közzé.