Egy papír szerint a felesége örökölte Andy Vajna vagyonkezelőjét

2019.07.17. 09:30

Andy Vajna örököseként írt alá egy TV2 csoport eladásához köthető ügyletről szóló dokumentumot a januárban meghalt filmproducer özvegye, Vajna Tímea, írja a G7.hu. A portál által közzétett, még április eleji keltezésű, de csak a napokban leadott okirat szerint

Andy Vajna bizalmi vagyonkezelőjének, az Andrew G. Vajna Revocable Trustnak Vajna Tímea az örököse és a kedvezményezettje.

Mindez a portál szerint azt jelenti, hogy a részben éppen az öröklést segítő vagyonkezelőben lévő befektetett eszközöknek a jövőben Vajna Tímea lesz a haszonélvezője. A vagyonkezelőt Vajna feleségén kívül még egy ember képviseli, a milliárdos egykori üzlettársa, Samuel R. Falconello.

A G7 szerint úgy tűnhet tehát, hogy az 50 és 100 milliárd forint közöttire becsült vagyon az özvegyre szállhat. Noha az biztos, hogy ebben a vagyonkezelőben is jelentős vagyon van, ennyire azért mégsem egyszerű a helyzet. Már csak azért sem, mert egyáltalán nem egyértelmű, pontosan mi van jelenleg a Vajna-vagyonból az amerikai vagyonkezelő tulajdonában, és mi az, ami kikerült belőle az elmúlt években, vagy Andy Vajna halála előtt közvetlenül.

A Vajna érdekeltségébe tartozó TV2 Csoportban már végbe ment a hatalomátvételt, erről bővebben ebben a cikkünkben írtunk, ahogyan arról is beszámoltunk, hogy Vajna Tímea egyes megnyilvánulásai, ahogyan a cégeivel szemben indult adóhatósági eljárások nem éppen azt erősítették, mintha ő örökölte volna a mesés vagyont.

Azt is megírtuk, Andy Vajna fő vagyonkezelő cége, az AV Investments Kft. másfél tucat céget birtokol, köztük az állami koncessziók miatt brutálisan nyereséges, tavaly 12 milliárdnyi osztalékot fizető kaszinókat, a Rádió 1-et, és a Nobu éttermet, összesen 25 millió dolláros értéket képvisel, azaz nagyjából 7 milliárd forintot érne, de valaki, vagy valakik Andy Vajna halála után kisöpörték a céget, méghozzá 1,3 milliárd forintnyi osztalék kifizetésével. A többi pénz sorsáról semmit sem tudni.

Andy Vajna halála után a vagyonának a sorsáról gyakorlatilag semmit nem lehetett tudni, csak azt, hogy a kormányközeli oligarcha halála előtt alaposan átszervezte a cégbirodalmát, és szinte mindent az amerikai Cinergi Picture Entertainment Inc. alá terelt, ami arra utalt, hogy az örökség végül az Egyesült Államokba megy.