Szegedi könyvelőket kaptak el

2014.10.30. 08:42

Tíz hónapot dolgozott a NAV azon, hogy végül meggyanúsítson egy adócsaló könyvelő-házaspárt, akik egymilliárd forintot meghaladó áfahiányt okoztak a költségvetésnek. Jó tudni azért, hogy ez egy kisebb áfacsaló körnek számíthat, ennyit akár egy év alatt lehet keresni közepesen intenzív áfacsalással.

Az elfogó akció napján  még három kamion cukrot és egy kamion étolajat is lefoglalatak.  Az észak-alföldi régióban három év alatt ez a huszonnegyedik olyan körbeszámlázásos technikával dolgozó bűnszervezet, amire ráment a NAV, tehát évente átlagosan nyolccal foglalkoztak eredményesen.

A szegedi könyvelőnő és férje irányítása alatt álló szerb cégvezetők étolajat, cukrot és húsipari termékeket importáltak Horvátországból és Szlovákiából, majd több magyar strómancégen keresztül multiknak adták el, miközben az áfa összegét zsebre tették.

A jól ismert módszer szerint a Kunhegyesre és Szegedre bejegyzett vállalkozások a nettó áron beszerzett import árut már áfával növelt áron adták tovább a láncolat következő tagjának, míg könyvelésükben a vásárlást belföldi beszerzésnek tűntették fel, az értékesítésből származó bevétel után pedig nem fizettek adót. Több helyszíenen csaptak le a navosok, lefoglaltak számítgépket és átkutattak ügyvédi irodákat is, a könyvelőnőt és a férjét pedig egyelőre kihallgatták.