Egy év haladékot adna a Fidesz a családoknak

2015.08.28. 16:04

Egy évvel később, csak 2017 januárjától kérné a gyerekek adóazonosítóját a családi adókedvezmények igényléséhez a Fidesz aszerint a törvényjavaslat szerint, ami pénteken jelent meg a parlament honlapján.

A történet előzménye, hogy kitalálták, januártól elvileg csak az élhet a családi adókedvezménnyel, aki gyerekének van adóazonosítója. A 2005 után született gyereknél ez nem probléma, mert ők már automatikusan kaptak azonosító számot, igaz itt is vannak kivételek. A korábban születetteknél viszont gondot okoz az új szabály, nekik még nem járt a születéssel együtt  azonosító, így kialakult az a helyzet, hogy

több százezer család elvileg nem élhetett volna a családi adókedvezménnyel, ha nem tudja időben kiváltani az adóazonosítót

Ez nyilvánvalóan baromi nagy blama lenne a Fidesznek és a kormánynak, akik már mindenhol azt hirdetik, hogy jövőre mennyire jó lesz a családoknak, többek között a kedvezmény miatt.

Sokan már rájöttek arra, hogy ki kellene kérniük az azonosítót, és július végén már százasával próbálták igényelni a papírt az ügyfélszolgálatokon, a kormánypárt viszont úgy tűnik, nem bízik abban, hogy a következő négy hónapban ezt mindenki meg tudja oldani. Ezért a most benyújtott törvénymódosítás szerint mégsem 2016-tól, hanem csak 2017-től igényelnék az adóazonosítókat.

Addig pedig

megkérnék a NAV-ot, hogy hivatalból adjon adóazonosítót mindenkinek, aki 2016 végéig nem tölti be a 25 évet.

A 2016-os adóbevallásokba viszont már bele kellene írni a gyerekek adószámát, addig pedig elég lenne a gyerekek lakcímét és személyazonosító adatait leadni.