A Tesco-dolgozók többsége maradhat

2015.02.03. 17:48
Megállapodott a Tesco és a vállalat dolgozóit képviselő Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) arról, hogy mi lesz a két nap múlva bezáró 13 üzlet dolgozóival. A KASZ vezetője, Dr. Sáling József az Indexnek azt mondta, jó feltételeket sikerült kiharcolni a dolgozóknak.

A boltbezárások összesen 566 dolgozót érintenek, ebből 351 embernek tett ajánlatot a Tesco, hogy vagy kaphatnak állást egy másik üzletben vagy logisztikai központban, vagy elhagyják a vállalatot és kompenzálják őket azzal, hogy plusz egy havi bérüket megkapják a felmondás után.

Az a 63 fő, aki gyesen van, vagy más okból éppen nem dolgozik, akkor kap majd ajánlatot, amikor újra el kellene kezdenie dolgozni. Aki marad a cégnél, de a mostaninál alacsonyabb pozícióba kerül vagy az eddigi munkahelyétől csak messze kap új lehetőséget, mégis dolgozna tovább a Tescónak, az 10-25 ezer forint közötti egyösszegű kompenzációt kap.

Sáling József elmondta, megállapodtak azokról az elvekről is, amik alapján a Tesco kiválasztja azokat, akiknek állást ajánl. Ezek alapján azoknak tesznek első sorban ajánlatot, akik

  • olyan helyen élnek, ahol kevés a munkalehetőség,
  • akik egyedül nevelnek gyereket, 
  • akiknek több gyermekük van,
  • és akik már közel állnak a nyugdíjhoz.

A dolgozóknak két napjuk van, hogy eldöntsék, mennének, vagy maradnak a cégnél. 

Sáling szerint abban, hogy ilyen jó feltételekkel tudtak megállapodni, amelyben a dolgozók több mint 70 százaléka esélyt kap arra, hogy továbbra is állása legyen a Tescónál, segített az is, hogy nagy nyilvánosságot kaptak a boltbezárások.