További 31 Tescót zárhatnak be

2015.01.16. 10:04 Módosítva: 2015.01.16. 14:23

A Magyar Nemzet a Tesco angliai anyacégétől származó írásos információkra hivatkozva azt állítja, hogy folytatódhat a vállalatcsoport boltbezárási hulláma Magyarországon. Szerintük további 31 áruház felett „lebeg a megszűnés veszélye”, mivel ezek a beruházások két-három éve nem tudnak üzemi szinten nyereségesre fordulni. 

Emellett egy, a magyar Tesco HR-vezetője által írt levélre is hivatkoznak, amit az elbocsátásra váró dolgozók kaptak a hét elején. Ebben pedig szerintük nyoma sincs semmi olyan utalásnak, hogy esetleg a törvényi minimum előírásoknál egy fillérrel is kedvezőbb feltételekkel hagyhatná ott bárki a céget, hiába mondta ezt Nigel Jones, a cég vezetője az Indexnek. Azzal is vádolják a Tescót, hogy kedvezőtlen megállapodásokat igyekszik kötni az elbocsátott munkavállalókkal még azelőtt, hogy a szakszervezettel tervezett tárgyalások egyáltalán elindultak volna. 

Végül kapcsolódó hírként idézik a Békemenetet szervező CÖF-öt, amely azonnal felszólította a magyarokat, hogy ne vásároljanak a Tescóban, mivel a brit anyacég könyvelését „vizsgálja a rendőrség”.

A Spar viszont cáfolta a boltbezárási terveit a lapnak, ők ahhoz tartják magukat, amit korábban is elmondtak. Eszerint ők egyelőre át tudják vészelni a mostani különadókat és egyéb szabályozási terheket, ha a korábban tervezett 59 millió euró (nagyjából 18-19 milliárd forint) helyett idén csak 25 millió eurót (8 milliárd forintot) költenek a magyar piacon.

A Tescót is megkérdeztük az ügyben, válaszukban közölték, hogy továbbra is a hétfőn kiadott a boltbezárásra vonatkozó közleményünkben leírtak érvényesek. Hétfői bejelentésünk kizárólag 13 bolt bezárására vonatkozik. "A Tesco mindent elkövet annak érdekében, hogy minél több, a bezárás által érintett kollégának a vállalaton belül munkalehetőséget találjon. Az egyeztetések a szakszervezetekkel 2015. január 20-án kezdődnek. A részletekről kizárólag ezen egyeztetések után tudunk beszámolni."