Durva az emberhiány a vendéglátásban

2015.09.25. 10:13

Miközben csúcsra járt a turizmus Magyarországon a nyáron, a szállodások, étteremvezetők, utazási irodák egy olyan veszélyről beszélnek, ami az egész magyar turizmus jövőjét veszélyeztetheti: 

nem találni elég dolgozót a főszezonra.

Az Utazó magazin cikke szerint a nyáron nagy hiány volt

  • szakácsokból
  • pincérekből
  • sofőrökből
  • szobalányokból.

Hogy miért? Mert aki teheti, az elmegy Nyugat-Európába elvégezni ugyanezeket a munkákat sokszoros pénzért. A magazinnak mesélő szakemberek szerint az egész ott kezdődött, hogy nyugaton az összehasonlításban alacsony bérek és a munka alacsony presztizse miatt a helyiek már nem akarnak ilyen munkákat végezni, ezért nagyon nagy a kereslet a bevándorló munkaerőre. Magyarországon pedig a vendéglátásban a magyar átlagfizetés 60 százalékát lehet csak megkeresni, amivel ez a szektor fizet a legrosszabban a mezőgazdaság után. Ráadásul a válság idején sok embert kirúgtak a vendéglátásban, így akkor 15-20 százalékkal több feladat hárult kevesebb emberre, ami azóta sem változott. 

Mi lenne a megoldás? Gál Pál Zoltán, a vendéglátóipari munkaadókat tömörítő VIMOSZ elnöke szerint jövedelmezőbbé kellene tenni a vendéglátást, hogy a cégek magasabb béreket adhassanak és így versenyezhessenek Nyugat-Európával. Ehhez szerinte például

  • csökkenteni kellene az összehasonlításban magas, 27 százalékos áfát,
  • növelni kellene a belső keresletet azzal, hogy liberalizálják a cafeteria szolgáltatásokat
  • és változtatni kellene az egyszerűsített foglalkoztatás szabályain, hogy azt a pénzt, ami a cégek megspórolnak a nyári idénymunkásokkal, azt az állandó dolgozók béremelésére költhessék.