Áder: az átverés költségvetése

MTI
2002.11.18. 15:21
Áder János a Fidesz vezérszónoka az átverés, a megszorítások, a leépülés és a szószegés költségvetésének nevezte a kormány javaslatát. Álláspontja szerint a költségvetési törvényjavaslat legnagyobb hibája, hogy nem segíti elő az ország uniós felzárkózását.

Úgy vélte, hogy ha a büdzsét jelenlegi formájában hagyják jóvá, akkor az ország 2003 végén távolabb lesz az unióhoz való felzárkózástól mint most, 2002 novemberében. - Nem folytatódik a magyar bérek felzárkóztatása az uniós bérekhez, nem folytatódik a kis- és középvállalkozások versenyfeltételeinek javítása és nem kerül sor az ország versenyképességének javítására sem - szögezte le.

A képviselő azt mondta, hogy ha az előterjesztést lényegi változtatások nélkül fogadja el a Ház, akkor jövőre az embereknek nem lesz több pénzük, az önkormányzatok kevesebbet kapnak, csökken a nyugdíjak vásárlóértéke és növekszik a munkanélküliek száma. Szavai szerint a költségvetésben drámai megszorítások látszanak.

Kiemelte, hogy turisztikai célokra 40 százalékkal, a kis- és középvállalkozások fejlesztésére 25 százalékkal kevesebbet szánnak, és jelentősen szűkítik az infrastruktúra-fejlesztésre szánt forrásokat. Mint mondta, szociális bérlakásépítésre is 50 százalékkal kevesebbet akarnak fordítani.

Az önkormányzatoknak szánt forrásokkal összefüggésben, Áder János úgy vélekedett, hogy a helyhatóságoktól jövőre többet vonnak el, mint amit adnak. Számon kérte a béremelések fedezetét is. Aláhúzta, hogy 2003-ban csökkennek a címzett támogatások.