Mélybe szakadtak a magyar gazdasági kilátások

2009.02.11. 11:08 Módosítva: 2009.02.11. 13:07
Tavaly az utolsó negyedévben a magyar gazdaság teljesítménye 1,4 százalékkal maradhatott el az egy évvel korábbitól - legalábbis ha jó előrejelzőnek bizonyulnak a piaci szakértők a pénteken megjelenő adat szempontjából. Ilyen mértékű visszaesést utoljára a rendszerváltozáskor tapasztalhattunk. Az idén 3 százalékkal zsugorodhat a gazdaság.

Jelentős a piaci bizonytalanság a pénteken megjelenő GDP-adattal kapcsolatban. A 2008 negyedik negyedévére vonatkozó előrejelzések a stagnálás és a jelentős, 2,5 százalékos visszaesés között mozognak, vagyis kis túlzással semmilyen adat nem okozhat meglepetést - derül ki a Portfolio.hu felméréséből. Azért mondjuk, hogy kis túlzással, ugyanis éppen azok a szakértők, akik a leginkább pesszimisták, a lefelé mutató kockázatokat hangoztatják.

Gyakorlatilag hirtelen halál volt az iparban, elsősorban az export drasztikus visszaesése miatt. Ha a kibocsátási oldalt tovább bontjuk, egyértelmű volt a visszaesés a pénzügyben és a kereskedelemben, jóllehet, nem akkora, mint az ipar esetében. A többi, főként inputköltségek alapján számbavett komponens növekedését nagyjából nullának feltételezve jön ki a -2,5 százalékos becslésem, ami lefelé mutató kockázatokat hordoz - mondja Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója.

Optimistábbak az OTP elemzési központ szakértői, akik úgy gondolják, hogy az aggregált számot - a harmadik negyedévhez hasonlóan - valamelyest korrigálni tudja az agrárszféra tavalyi jó teljesítménye. A GDP egészét ezúttal is a mezőgazdaság menti meg; számításaink szerint a gazdaság mezőgazdaság nélküli növekedése -2 százalék körül, a versenyszektor mezőgazdaság nélküli növekedése -2,7 százalék körül alakulhatott - számol Dunai Gábor.

0210gp1.gif

Borzalmas év elé nézünk

Abban valamivel nagyobb az egyetértés, hogy a 2009-es év pocsék lesz. Az éves átlagos GDP-növekedésre adott prognózisok 2,5-4,5 százalékos visszaesést jeleznek előre, a konszenzus 3 százalék. Ebből is látszik, hogy a többség inkább az előrejelzési tartomány optimistább felében tartózkodik, de ez esetben is többen hangsúlyozzák: lehet rosszabb is a helyzet.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője a következőképpen foglalja össze a növekedési kilátásokat: A visszaesés az első fél évben tovább gyorsul. A munkanélküliség növekedése, a reálbérek visszaesése, a devizahitelek törlesztő részleteinek növekedése szűkítik az elkölthető jövedelmet, de a hitelezési feltételek romlása is a fogyasztás csökkenését eredményezik. A háztartások elsősorban a gépkocsi és lakásvásárlást fogják vissza. A hitelezési feltételek romlása és az értékesítési bizonytalanságok további nehézségeket okoznak a beruházásoknál. Az állam további megszorításokra kényszerül a hiánycél tarthatósága érdekében. Az év második felében a visszaesés ütemének mérséklődésére számítunk, amennyiben a fejlett országok kormányai és jegybankjai által foganatosított masszív monetáris és fiskális politikai gazdaságélénkítő intézkedések sikerrel járnak. A második félévtől enyhülő külpiaci recessziós várakozásokat tükröznek a mérsékelten javuló Ifo-index és az eurózóna számos beszerzésimenedzser-indexe is. A recesszió enyhülését az év vége felé az alacsony bázishatások is segíteni fogják.

0210gp2.gif

Figyelemre méltó, hogy a növekedési kilátások milyen rohamosan zuhantak az elmúlt három negyedév folyamán. Augusztusban még kifejezett élénkülést vártak 2008-2009-re a szakértők, most viszont jelentős visszaesésre számítanak várnak a globális válság és annak hazai következményei miatt.