Jön a negyedik katasztrofális év az építőiparban

2009.02.17. 12:30 Módosítva: 2009.02.17. 13:05
Tavaly 5,1 százalékkal zsugorodott az építőipar, amivel a harmadik egymást követő évben mutatott visszaesést az ágazat. Az idén jöhet a negyedik.

Az utóbbi hónapokban egész jó erőt mutatott az építőipar, főleg ahhoz képest, hogy az általános konjunktúra milyen erős lejtmenetet mutat - írja a Portfolio.hu. A novemberi 1,2 százalékos növekedés után decemberiben további 0,6 százalékos bővülést mutatott havi alapon az ágazat. Ez alapján az a kép rajzolódik ki előttünk, hogy az utóbbi egy évben szinten tartotta magát a termelés. Igaz, ez sovány vigasz, mivel ez a szint a 2003. évinek felel meg.

0217epip1

Ráadásul gyanítható, hogy - a hosszú termelési ciklus miatt - a projektfinanszírozási nehézségek és a csökkenő kereslet csak a következő hónapokban érezteti majd igazán a hatását. Erre utal az is, hogy a teljes rendelésállomány több mint ötödével kisebb az egy évvel korábbinál, illetve az utóbbi egy évben - egy hónap kivételével - mindig elmaradt az új szerződések volumene a 2007-ben regisztrálttól.

0217epip3

Emiatt az idén további zsugorodás várható az építőiparban, immár a negyedik egymást követő évben. Ilyen mély recesszióra még a rendszerváltozáskor sem volt példa. Amennyiben a feltételek nem javulnak jelentősen az év folyamán, 2009 végére a termelés az ezredfordulóra jellemző szintre süllyedhet vissza.