Tömegesen tűnhetnek el az építőanyag-gyártók

2008.12.30. 08:12
Az építőiparban és az ingatlanfejlesztés egészében nagy kérdés, hogyan alakulnak a válság hatására az alapanyagok árai. Jelenleg két ellentétes tényező hat ez utóbbiakra, az energiaárak növekednek, míg a kereslet csökken. A nagy verseny következtében pedig több szegmensben is a profitmarzsaik vágására kényszerülnek a cégek, de néhány esetben már ez sem járható út, lévén, hogy már így is nulla közeli eredménnyel dolgoznak.

Az építőipar nagyon nehéz időket él, ezt már tudjuk egy ideje, s a jövő év még az ideinél is nehézkesebbnek ígérkezhet. A lakás és egyéb fejlesztések leálltak, szenvednek az ingatlanfejlesztők, s így az építőanyagokat gyártó cégek sem lehetnek kivételek a válság alól. A helyzet egyre csak romlik az európai építőanyaggyártók között: több nagyvállalat is csoportos leépítést tervez, vagy valósított már meg. A Wienerberger konszern például 27 gyárát zárja be, s összesen 1400 embert bocsát el még az idén, hogy megőrizze a többi 200 gyárának likviditását.

Drágul a rezsi

Júliusban még arról lehetett hallani, hogy az építőanyagok árai a romló kilátások és az emelkedő nyersanyag illetve energia költségek következtében rohamos emelkedésnek indulhatnak, s a cement, a tégla valamint az acél már akkor drasztikus dráguláson ment keresztül, bár ez utóbbi esetében az év közepére mérséklődött az árnövekedés.

Az elektromos áram ára a szabadpiacon, ahonnan a nagy ipari fogyasztók szerzik be az energiát 2008-ban 30-50 százalékkal nőtt, ezt az az árakban is igyekeztek érvényesíteni. Jövőre további 25 százalékos emelkedés várható. Egyelőre a gáz ára is növekszik, de az olaj ára július óta rohamosan zuhan, amelyet a gáz árának csökkenése is követ majd, az időbeli késések miatt azonban ez csak 2009 második negyedévétől válik érzékelhetővé.

Ez ugyan ellensúlyozhatja az áramárának emelkedését, de vélhetően összességében az energiaárak növekedni fognak ez után is, ami felfelé irányuló nyomást fejthet ki az építőanyagárakra. A kérdés az, hogy a visszaeső kereslet hatására lehetősége lesz-e a cégeknek ezt érvényesíteni, illetve megfordítva kicsit a dolgot, meddig vághatják le profitmarzsaikat a növekvő versenyben.

Félnek a téglások is

Mint tudjuk július óta nagyot fordult a világ, bizonyítva, hogy mindig lehet rosszabb. Az ingatlanpiac gyengélkedése miatt, számos fejlesztő akasztotta szegre a lapátot. Ennek következtében óriás mértékben csökken az építőanyagok iránti kereslet, ami komoly nyomást jelenthet az árakra. A piac bizonytalanságát jól jelzi, hogy szinte mindenki fél előrejelzésekbe bocsátkozni, s a piac helyzetéről nyilatkozni.

A kereslet visszaesés a tégla és cserép piacon már egész évben érzékelhető volt, mondta el az egyik nagy cég képviselője, és a jövő év a számukra is még nehezebb lehet, ha nem érkezik segítség az építőipar számára. Elmondása szerint az egész piacot megviseli a válság, - ami tegyük hozzá még csak megcsapott minket - a kisebb cégeket a csődveszélye fenyegeti, de a nagyok is komoly gondokkal küzdenek.

Betongyártók százai bajban

A vesztesek sorához tartoznak a betonpiac szereplői is, ahol jelenleg a nagyon nagy kínálatot nem tudja felszívni a egyre szűkülő kereslet. Érdekes módon itt az év első hat hónapjában kicsit nőtt a termelési volumen, a tavalyi évben tapasztalt visszaesést követően, összességében azonban a 2007-es évhez viszonyítva 2008-ban a termelés szinten tartása várható.

A jövő év azonban már közel sem ígér még ennyi jót sem, s jelentős visszaeséssel számolnak a szektor szereplői. Mivel a betonpiac egyre szűkül a leálló beruházások következtében, kérdés lehet, hogy a jelenleg működő 390-400 betonüzem közül, hány maradhat talpon, bár ezek közül számos vidéki, vagy kisebb cég eleve csupán időszakosan működött eddig is.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla