312-nél járt az euró

2009.03.04. 10:34 Módosítva: 2009.03.04. 11:17
Újabb kerek szám esett el, a forint/euró árfolyam délelőtt tíz órakor hirtelen emelkedni kezdett, és akadálytalanul, percek alatt átvitette a 310-es szintet, majd 312-nél fordult vissza. Az euró ára a kora reggeli órákban még 306,50-nél is járt. A gyengülés mögött a szakértők már egyértelműen magyar-specifikus okokat látnak, megszűnt az a helyzet, hogy a régiós devizákkal együtt gyengül a forint.

Váratlanul, a tegnap is jellemző 307-es szintről tíz órakor jelentősen begyengült a forint, az euró ára 312 forintig szaladt el. Az alig tíz perc alatt lezajlott több mint 4 forintos drágulás, azaz forintgyengülés után az árfolyam némileg korrigált, 310-ig visszajött, de innen most újra gyengülést mutat.

Nem látszik, hogy miért kellett gyengülnie a forintnak, a nemzetközi hatások elvileg (az euróval szemben a jen, a dollár és a svájci frank is erősödött) forinterősödést kellett volna eredményezzenek, ahogy reggel 306,50-ig le is csúszott az euró ára. Azt, hogy ezek után mi történt, Szántó András, az Equilor devizaüzletágának vezetője szerint többféleképpen magyarázható: lehet, hogy csak tesztelték az MNB-t, és bár az intervencióról sosem lehet biztosan tudni, tény, hogy 312-ről visszapattant a gyengülés. Elképzelhetőnek mondta azonban a szakértő azt az olvasatot is, hogy elkezdtek minket leválasztani a régióról: a zloty például csak hajszálnyit gyengült amikor a forint, és úgy tűnik, azt is csak miattunk. Szántó András szerint ha már Obama amerikai elnök is Magyarországtól óvja az amerikai gazdaságot, annak eredménye a befektetői fejekbe további, az eddigi negatív megítélésünket tetéző tényező.

Inkább a 320-as szintről tartom ezt, nem a 310-ről - mondta Szántó András azzal kapcsolatban, hogy egy-egy, technikailag és pszichológiailag fontos szint elbukása nem eredményez-e további gyors gyengülést. A 320-as szintről ugyanakkor nem is gondolom, hogy elesne - nyugtat a szakértő. A 300-as szint csak fáj, a 310-es vagy a 320-as már veszélyes a devizahitelesek és a bankok a szempontjából, véli Szántó, aki szerint éppen ezért ma délutánra el kéne dőlnie, visszatérünk-e a 308-as szinthez, vagy folytatódik a hisztéria és további gyengülés lesz.

A mai, új történelmi mélypontot eredményező forintgyengülés mögött már nem az elmúlt néhány hétre jellemző ok áll, nevezetesen, hogy az egész közép-európai régiót adják a befektetők, a térségben levő országokat egy kalap alá veszik – kommentálja az új rekordgyenge szintet ütő forintárfolyamot Samu János. A Concorde Értékpapír Zrt. makroelemzője szerint a befektetők már a régión belül is kezdik megkülönböztetni egymástól az államokat, ebből pedig mi jövünk ki rosszul. Jól mutatja ezt az is, hogy miközben a forint soha nem látott szintet ütött az euróval és svájci frankkal, és hat és féléves rekordszintre esett a dollárral szemben, addig a cseh korona és a lengyel zloty például erősödött az euróval szemben.

Obama is betett

A hétvégi rendkívüli EU-csúcson nem sikerült elfogadtatnia Gyurcsány Ferencnek azt az igényét, hogy 190 milliárd eurós, kelet-európára szabott mentőcsomagot állítson össze az EU. Kicsit túl volt pozicionálva részünkről ez az igény, az EU-csúcson jött kudarc pedig rossz színben tüntette fel a magyar helyzetet, a befektetők aggodalma ezért erősödött fel – magyarázta Samu.

A magyar helyzet rossz piaci megítélésben szerepet játszik az is, hogy a befektetők úgy látják az elmúlt hetek magyarországi belpolitikai, gazdasági történései alapján, hogy a pénzügyi kormányzat apró lépésekkel próbálkozik kordában, az IMF által elviselt kereteken belül tartani a költségvetési hiányt. De ezek nem olyan léptékű intézkedések, amelyek a hazánkkal, szűkebb értelemben a költségvetési folyamatokkal szembeni negatív befektetői hangulatot megfordítanák, érvel Samu. Az elemző felhívja a figyelmet: nem véletlen, hogy tegnap már az amerikai elnök is lényegében pellengérre állította Magyarországot, amikor azt mondta, meg kell gátolni, hogy "azoknak a problémáknak, amelyek a feltörekvő országokban, mint például Magyarországon vagy Ukrajnában jelentkeznek, legyen olyan nagy tovagyűrűző hatása, amely eléri a mi partjainkat". Amíg nem lép meg olyan szimbolikus, ha úgy tetszik, a külföld felé marketinglépéseket a magyar kormány, mint például hogy azonnal egyensúlyba hozza az államháztartást, nullára mérsékli a költségvetési hiányt, vagy eltörli teljes körűen a 13. havi nyugdíjat, addig nem változik meg a hazánkkal szembeni rossz hangulat.

Mennyire veszélyes a 310-es szint?

A makroelemző szerint az új történelmi mélypont egy másik szempontból is veszélyeket hordoz magában. A múltbeli nemzetközi tapasztalatok alapján elmondható, hogy ahol az újra és újra rekordgyenge szintre eső valuta láttán a belföldi kisbefektetők, a lakosság megijedt, és átváltotta pénzét külföldi valutára, ott ez ráerősített a piaci hisztériára, ami több helyen valutaválságba torkollott. Az időről időre új mélypontot ütő forintnál veszélyt jelenthet, ha a lakosság megijed.

Elvállunk a régiótól, ért egyet Kosárszky Gábor, a Volksbank treasury igazgatója is, aki egyebek között ugyancsak a már említett nyilatkozatokat tartja a befektetői megítélés változásához hozzájáruló egyik tényezőnek. Meg is érdemeljük, teszi hozzá, hogy ne vegyék egy kalap alá a forintot és a zlotyt vagy a cseh koronát, nincsenek akkor problémák a lengyel vagy a cseh gazdasággal, mint nálunk. Ugyanakkor a szakértő fenntartja a Pénz beszél blogban hétfőn írt véleményét, miszerint túlságosan alulértékelté vált az összes régiós deviza, a gyengülés hátterében pedig jelentős részben technikai okok állnak.

A szakember hangsúlyozta: a forgalom a forintpiacon mérsékelt, és jól látszott, hogy a 311-es szintnél már vevők is megjelentek, így a legvalószínűbb magyarázat, hogy 1-2 nagybefektető kiszállt a forintból, és ez okozta a reggeli gyengülést. Ugyanakor úgy véli, a 310-es szintnek már nincs olyan komoly pszichikiai jelentősége, mint volt a február 3-án átlépett 300-as határnak.