Magyar cégekkel üzletel a Gazprom

2009.03.10. 14:51
Közös magyar-orosz gáztárolót kezd építeni a Mol és a Gazprom – jelentették be Moszkvában az orosz-magyar kormányfői találkozó után. A Gazprom az MFB-vel is szerződésre készül: az állami fejlesztési bank beszáll a Déli Áramlat gázvezeték finanszírozásába.

A Mol és a Gazprom a mai napon szerződést írt alá egy földalatti gáztároló létrehozására Magyarországon – tette közzé a Mol. A tárolót a Békés megyei Pusztaföldvár térségében alakítják ki a Mol tulajdonában lévő Pusztaföldvár-Dús gázmező átalakításáva.

A gáztároló várt kapacitása 1,3 milliárd köbméter, míg napi kitárolási kapacitása 15 millió köbméter lesz. A létesítmény építése várhatóan 2010 után kezdődik, míg az üzemelés elkezdése 2012-2013 körül várható.

A Mol közleménye szerint a közös cégben 50-50 százalékos tulajdonnal rendelkező Mol és Gazprom az aktuális beruházási döntéseket a mindenkori hatósági jóváhagyások, valamint a pénzügyi és technikai megvalósíthatóság szerint hozzák meg.

A Gazprom emellett készen áll arra, hogy aláírja az együttműködési megállapodást a Magyar Fejlesztési Bankkal(MFB) a tervezett Déli Áramlat gázvezeték ügyében. Ezt már Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök jelentette be, miután Moszkvában megbeszélést folytatott Gyurcsány Ferenccel.

A tervezett vezetéken orosz földgázt szállítanának Európa déli országaiba, Ukrajnát megkerülve, a Fekete-tengeren és közép-európai országokon, köztük Magyarországon, át. "Magyarország abban érdekelt, hogy minél több vezeték működjék" – mondta a találkozó után Gyurcsány Ferenc.

A kormányfők találkozóján Putyin azt emelte ki: a magyar export az elmúlt 6 év alatt a kilencszeresére nőtt, a kölcsönös áruforgalom tavaly a várt 10 milliárd helyett elérte a 13 milliárd dollárt. A kapcsolatok erősödését jelzi, hogy Oroszország Magyarország második legnagyobb kereskedelmi partnerévé lépett elő Németország után.