Leminősítették Magyarországot

2009.03.30. 15:51 Módosítva: 2009.03.30. 17:21
Az S&P leminősítette Magyarország hosszú lejáratú devizaadósságát. A hitelminősítő szakértői szerint az idén 6 százalékos lesz a gazdasági visszaesés, és ez nehezíti a hiány szinten tartását. A forint gyengülni, a tőzsde esni kezdett a hír hatására.

Egy fokozattal "BBB-"-ra rontotta Magyarország hosszú lejáratú devizaadósságra vonatkozó hitelminősítését a Standard and Poor's az ország folyamatosan romló gazdasági és költségvetési helyzetére hivatkozva. Az eddigi besorolás kilátása már a leminősítést valószínűsítő negatív volt és kedvezőtlen üzenet az új kormányfő-jelölt kapcsán, hogy az új besorolás kilátása is negatív maradt.

Az új minősítési fokozat BBB-, ez a befektetésre ajánlott kategóriák alsó határa, a következő leminősítés esetén már a spekulatív kategóriába kerülünk. Az új minősítés kilátása negatív.

A Bloomberg szerint a leminősítés azt jelenti, hogy Magyarországnak csak drágábban fognak kölcsönt adni ezek után. A lap megemlíti a kormányváltást is, jelezve, hogy Bajnai Gordonnak meg kell szereznie a parlament többségének támogatását.

Az S&P szakértői szerint idén 6 százalékos, míg jövőre további 1 százalékos gazdasági visszaesés következhet be Magyarországon, ami nehézzé teszi az idei évre kitűzött, a GDP arányában 2,9 százalékra célzott államháztartási hiány teljesítését.

Tovább ronthatnak

A költségvetési bevételek csökkenése és az államadósság emelkedése miatt a költségvetési folyamtokra egyre nagyobb nyomás nehezedik, miközben a pénzügyi szektort fenyegető kockázatok emelkednek - nyilatkozta Kai Stukenbrock a hitelminősítő intézet elemzője.

Az S&P közleménye szerint a tavaly őszi, összességében 20 milliárd eurós nemzetközi hitelcsomag "véges" mértékű az állami adósságfinanszírozáshoz. Arra számít a hitelminősítő, hogy a jelenlegi, illetve jövőbeli kormányok is ragaszkodnak majd a tavaly őszi hitelszerződés kapcsán rögzített gazdaságpolitikai programhoz. Ezzel összefüggésben az S&P azzal számol, hogy az idei 73 százalékos GDP-arányos bruttó államadósság arányunk jövőre 83 százalékra emelkedik.

A hitelminősítő közleménye szerint a szükséges strukturális intézkedéseknek a továbbra is nagy méretű állami szférát, illetve a nagylelkű szociális támogató rendszert kell megcéloznia.

Kai Stukenbrock szavai szerint további leminősítési lépést hozhatnak magukkal a magyar gazdaság és államháztartás tovább romló helyzete, a pénzügyi rendszerben likviditási, vagy fizetőképességi problémák jelei, illetve az elhúzódó politikai bénultság. Szokatlanul kemény üzenet az S&P felől, hogy amennyiben sikerül egy erős politikai támogatottsággal rendelkező kormányt alakítani, amely megteszi a szükséges strukturális intézkedéseket, és egyúttal a befektetői bizalmat is képes helyreállítani, csak akkor tud a jelenlegi, a bóvli kategóriától mindössze egy fokozatra lévő szinten stabilizálódni a hitelminősítésünk – írja a Portfolio.hu.

hitelmin

Minden gyengül

A hír megjelenése után 313-ig erősödött az euró, az első reakció után jött a visszatesztelés, de a forint így is tartósan 311 felett jár. A dollár 236-237 forint, a svájci frank 205 környékén áll.

A tőzsde a reggeli mínusz után szinte egész nap a pozitív tartományban tartózkodott, néhány perccel a leminősítés után indult lefelé. Az OTP azonban egész nap 4-5 százalékos mínuszban volt, a hír megjelenése után pedig 10 százalékig esett a bankpapír értéke, itt néhány percre fel is függesztették a kereskedést. A Mol-részvények értéke is csökkent, de még mindig pluszban vannak annak a reggeli hírnek köszönhetően, hogy az orosz Surgutneftegas megvásárolta az OMV 21,2 százalékos pakkját. A Mol 15 százalékos pluszban is járt délután négy óra körül 4,1 százalékos a plusz, zárás előtt pedig egy százalékosra olvadt a plusz.

Az OTP végül 11,2 százalékos mínuszban, 1850 forinton zárt. A Mol 1,8 százalékos pluszban, 10 120 forinton fejezte be a napot. A Richter 25 555 forinton, mínusz 2,5 százalékon, a Magyar Telekom 520 forinton, mínusz 1,5 százalékon zárt. A BUX 284,9 pontot esett, 10 893,4 ponton, 2,5 százalékos mínuszban zárt.

Március elején a Fitch Ratings az addigi stabilról leminősítést valószínűsítő negatívra rontotta a magyar adósságbesorolás BBB kilátását. A hitelminősítő ugyanakkor megerősítette a magyar államadósság jelenlegi BBB besorolását. Február végén pedig olyan hírek terjedtek, hogy a Moody's készül leminősíteni Magyarországot.

Az elemzők szerint várható volt

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője az MTI-nek elmondta, a hitelminősítő Magyarország hosszú lejáratú szuverén adósság osztályzatának csökkentését a vártnál mélyebb recesszióval indokolta, illetve azzal, hogy a GDP arányosan 3 százalékos államháztartási hiánycél tartásához további intézkedésekre lesz szükség. Az osztályzat rontása azt is jelenti, hogy Magyarországot már csak "egy küszöb" választja el attól, hogy a befektetési kategóriából is kikerüljön.

A kérdés, hogy milyen hatékony programmal tud előrukkolni és milyen gyorsan az új kormány. Az sem látszik ma még, hogy milyen támogatottságot élvezhet az új kormányprogram, a társadalmi támogatottság hiánya azonban egyértelmű. Suppan Gergely szerint emiatt talán célszerűbb lett volna előrehozott választásokat tartani, de, mint mondta az akkor felálló kormánynak sem lett volna sok választása, hasonló intézkedésekről kellett volna döntenie, mint a mostaninak, elképzelhető azonban, hogy magasabb társadalmi támogatottság mellett.

Kondrát Zsolt, az MKB Bank Zrt. vezető elemzője is hasonlóan vélekedett. Úgy vélte, hogy további osztályzat rontásnak, ha nem is lenne nagyobb piaci, portfólió átrendező hatása, rendkívül rossz lenne az üzenete. A piac határozott programot vár az új kormánytól, és egyre többet. Már nem csak rövid, de hosszú távon ható intézkedéseket is várnak annak érdekében, hogy a növekedési potenciál emelkedjen és a hosszú távú adósság alakulására is megnyugtató választ adjon a kormány. A költségvetési hiány tartását biztosító lépések szükségesek, de lehet, hogy kevesek lesznek, a strukturális reformok beindításával is foglalkoznia kell - méghozzá meggyőzően - a most felálló kabinetnek.

Kondrát Zsolt szerint a forint euróval szembeni gyengélkedését délutánig régiós hatások okozták, de egyértelműen a hitelminősítő bejelentése után "ugrott" fel 309 forintról 311 fölé az árfolyam.