Újabb forintesés jöhet?

2009.02.26. 16:32
Magyarországon tartózkodik a Moody's Investors Service szakértői delegációja, hogy tájékozódjon a magyar államadósságról, illetve annak finanszírozása témakörében. Egy elsődleges állampapír-forgalmazó laptársunknak azt mondta: várhatóan leminősítést hajt majd végre a nagy nemzetközi hitelminősítő (erről a bejelentés feltehetően 1-2 héten belül várható), inkább csak az a kérdés, hogy hány fokozatú lesz a besorolás rontása. Meglátása szerint a Moody's felőli leminősítés nem lenne már nagy meglepetés a piaci szereplőknek, és hatása részben már beárazódhatott az állampapírpiacba. Ambrus Gábor, a 4Cast londoni elemzője szerint ugyanakkor a forintra rövid távon gyengülési nyomást fejthet ki az esemény bekövetkezte.

A Moody’s nem vágja a hosszú lejáratú magyar devizaadósság besorolását a két másik rivális intézmény (Standard and Poor’s, illetve Fitch Ratings) saját besorolása alá, inkább csak lépést tart velük - ezt valószínűsíti a múltbeli tapasztalatok, illetve a jelentős magyar Moody’s ügyfélszám miatt egy elsődleges állampapírforgalmazó szakértője. Jelenleg a Moody’s besorolása két fokozattal van a versenytársak besorolása felett. A Fitch és az S&P besorolása pedig két fokozatra van a spekulatív kategóriától (amely tartományba épp a napokban rontották Lettországot). Mivel az S&P besorolásának kilátása negatív, így nemcsak a Moody's felől van kockázat a leminősítésre.

table

A piaci szakember szerint a Moody's felőli várható leminősítés elsődleges oka az, hogy a magyar államadósságon belüli devizaarány viszonylag magasra, 37 százalék körülre emelkedhet idén decemberre a 2008. év végi 31,9 százalékról. A 37 százalék körüli szint már túl lehet a hitelminősítők toleracia-határán. Szintén fontos ok lehet a valószínű leminősítésre a tartósan gyenge forint, amely a kimutatott devizaadósságot "feljebb srófolja", ráadásul a bankrendszeri stabilitási kockázatok is megnőttek emiatt (devizahitelportfóliók várható romlása) - jegyezte meg Ambrus Gábor, a 4Cast londoni elemzője.

Az adósságon belüli devizaarányunk azért nő idén jelentősen, mert a forintalapú magyar állampapírok iránti kereslet drasztikusan visszaesett tavaly ősz óta. Egészen idén február közepéig nem volt államkötvény kibocsátás és most sincs rá terv, hogy a kibocsátások mikortól lehetnének ismét rendszeresek. Az állam csupán 3 és 12 hónapos diszkontkincstárjegyeket bocsát ki, 10-12 százalékos hozamszintek mellett.

A lejáró külső és forintadósságot, illetve az államháztartás idén generálódó hiányát tehát a tavaly ősszel megnyitott 20 milliárd eurós nemzetközi hitelcsomag már folyósított részéből használjuk fel, ami devizaforrás, és ez növeli fokozatosan az adósságon belüli devizaarányt.