16:00, December 01.
Horvátország 0
Belgium 0
Ahmad bin Ali Stadion F csoport
16:00, December 01.
Kanada 1
Marokkó 2
al-Tumama Stadion F csoport
20:00, December 01.
Japán 2
Spanyolország 1
Kalifa Nemzetközi Stadion E csoport
20:00, December 01. ÉLŐ
Costa Rica 2
Németország 2

A magyar szint alá minősítették le a letteket

2008.11.12. 07:26
A még épphogy befektetésre ajánlott alapsáv alsó szélére, a spekulatív kategória határára rontotta Lettország szuverén adósi besorolását a Fitch Ratings hitelminősítő, amely szerint a balti köztársaság külső segítség nélkül súlyos gazdasági-pénzügyi válság kockázatával szembesül.

A Fitch kedd esti londoni bejelentése szerint a hosszú futamú lett adóskockázati osztályzat az eddigi "BBB"-ről egy fokozattal "BBB mínusz"-ra, a hazai valutában kiadott hosszú lejáratú államadósság besorolása "BBB plusz"-ról "BBB"-re romlik. A kereskedelmi adósságkibocsátókra megállapított külön besorolási országplafon "A"-ról "A mínusz"-ra süllyed.

Van még út lejjebb

Mindemellett a Fitch negatív besorolási figyelőlistára vette Lettország osztályzatait. Ez a negatív kilátásnál is erőteljesebb jelzés arra, hogy további leminősítés valószínű, ami az országot akár a spekulatív kategóriába sorolhatja.

A hosszú futamú devizaadósságra mostantól érvényes "BBB mínusz" ugyanis csak egy fokozatnyira van ettől a befektetésre már nem ajánlott, spekulatív - vagyis magas hozamú, kockázatos adósoknak fenntartott - "BB" sávtól. Lettország számára komoly piaci finanszírozási következményekkel járhat, ha átkerül ebbe a kategóriába, mivel számos intézményi befektető szabályzata tiltja a nem befektetési ajánlású adósságok megvásárlását.

  A térségbeli országok besorolásai a hitelminősítőknél
    S&P   Fitch   Moody's
  Magyarország   BBB plusz   BBB   A3
  Csehország   A   A plusz   A1
  Szlovákia   A   A plusz   A1
  Szlovénia   AA   AA   Aa2
  Lengyelország   A mínusz   A mínusz   A2
  Románia   BB plusz   BB plusz   Baa3
  Oroszország   BBB plusz   BBB plusz   Baa2
  Horvátország   BBB mínusz   BBB mínusz   Baa3
  Bulgária   BBB   BBB mínusz   Baa3
  Ukrajna   B plusz   B plusz   B1
  Észtország   A   A mínusz   A1
  Lettország   BBB mínusz   BBB mínusz   A3
  Litvánia   A mínusz   A mínusz   A2
Forrás: MTI

A Fitch a leminősítéshez fűzött indoklásában azt írta: a lépés és a negatív kihatású figyelőlista bejelentése tükrözi a cég azon véleményét, hogy jelentős és még időben érkező nemzetközi pénzügyi segítség nélkül Lettországot valószínűsíthetően súlyos gazdasági és pénzügyi válság, ennek nyomán pedig további leminősítés fenyegeti.

Drága bankmentés

A hitelminősítő felidézi, hogy a lett kormány átvette a második legnagyobb pénzintézetet, a Parex bankot - amelynek mérlegfőösszege a lett GDP-érték 20 százalékát teszi ki -, miután a hazai és külföldi betétesek megrohanták a bankot, és a betétállományt 12 százalékát kivették.

A hatóságok likviditási támogatást ígértek a banknak, garanciát vállaltak jövőre lejáró, 775 millió eurós szindikált hitelállományára, és stratégiai befektetőt keresnek a Parexnek. A Fitch szerint azonban a jelenlegi globális gazdasági környezetben nehéz lesz gyorsan eladni a bankot, és a pénzintézet nem lesz képes refinanszírozni szindikált hiteleit.

Leminősítési hullám

Kelet-Európa EU-gazdaságait az utóbbi napokban példátlan ütemű leminősítési hullám sújtja a pénzügyi-likviditási válság hatásai miatt. A hét elején a Standard & Poor's is "BBB mínusz"-ra rontotta a lett adósosztályzatot, szintén a bankrendszer megnövekedett kockázataira, és fizetésimérleg-válság kialakulásának veszélyére hivatkozva.

A Fitch hétfőn egyszerre négy ország, Magyarország, Románia, Bulgária és Kazahsztán szuverén besorolásának rontásáról döntött. A cég az eddig "BBB plusz" szintű magyar besorolást egy fokozattal "BBB"-re csökkentette. Ez továbbra is a még befektetésre ajánlott alapsávon belül van.

A Fitch Románia minősítését azonban két fokozattal a befektetési sáv alá, az eddigi "BBB"-ről "BB plusz"-ra rontotta, ezen az osztályzaton is fennhagyva a további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást. Ugyanígy leminősítette Romániát a Standard & Poor's is.

Románia az egyetlen ország az EU-ban, amelynek immár több nagy hitelminősítőnél nincs befektetésre ajánlott osztályzata. Magyarország besorolását a Moody's Investors Service is rontotta a minap, "A2"-ről "A3"-ra, negatív kilátással, de ez az új osztályzat még mindig elsőrendű befektetői minősítés.  • Hírek
  • Hírek