Nándor
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Leminősítette Magyarországot a Moody's

2008.11.07. 15:49
Egy fokozattal valamennyi, magyar államadósságra érvényes hitelminősítését rontotta mai közleményében a Moody's Investors Service. Ráadásul az új besorolások további leminősítést valószínűsítő negatív kilátást kaptak, ami már a B kategóriába sorolást vetíti előre – ahol egyébként a másik két nagy minősítőnél amúgy is tartunk. Az euróval szembeni forintjegyzések újra a 268-269 közötti tartományba ugrottak a lépés miatt, illetve az egyébként is borús nemzetközi piaci hangulatban.

A hosszú lejáratú deviza államadósság besorolása az eddigi A3-ról (stabil kilátás mellett) A2-re rontotta a hosszú lejáratú devizaadósság besorolását. A Moody's mai lépésével a magyar adósság besorolása, Lettországgal együtt már a legrosszabb a régióban.

Eddig visszafogottak voltak

A Moody's eddig a régióban visszafogott volt a leminősítéseket illetően, az S&P és a Fitch sokkal aktívabbnak mutatkozott. Mostanra azonban már a Moody's-nál is csak egy kategárióval vagyunk feljebb, mint a másik két szervezetnél. A Moody's felőli potenciális leminősítésre az elmúlt napokban már számítani lehetett.

A hír hallattára a napközben folyamatosan gyengülő forint zuhanni kezdett. Az euró percek alatt 269 forint közelébe drágult a korábbi 266 forintot valamivel meghaladó szintről. Reggeli még 261 forint/eurós árfolyamon zajlott a kereskedés.

  A térségbeli országok besorolásai a hitelminősítőknél
    S&P   Fitch   Moody's
  Magyarország   BBB plusz   BBB plusz   A3
  Csehország   A   A plusz   A1
  Szlovákia   A   A plusz   A1
  Szlovénia   AA   AA   Aa2
  Lengyelország   A mínusz   A mínusz   A2
  Románia   BB plusz   BBB   Baa3
  Oroszország   BBB plusz   BBB plusz   Baa2
  Horvátország   BBB mínusz   BBB mínusz   Baa3
  Bulgária   BBB   BBB   Baa3
  Ukrajna   B plusz   B plusz   B1
  Észtország   A   A mínusz   A1
  Lettország   BBB plusz   BBB   A3
  Litvánia   A mínusz   A mínusz   A2
Forrás: MTI

A Moody's lépése nem teljesen váratlan annak fényében, hogy a két másik hitelminősítő korábban már rontotta a magyar kilátásokat. A Fitch Ratings október 17-én változtatta stabilról negatívra hazánk hosszú lejáratú deviza- és forintadósságának "BBB+", illetve "A-" besorolását. Három nappal később a Fitch a magyar bankok kilátásait értékelve azt közölte: a magyar pénzintézetek hitelminősítési kilátásának pozitívra emelése azonban az IMF-hitelcsomag ellenére akkor is valószínűtlen, ha abból közvetlen támogatásban részesülnek.

Az S&P 2006 nyarán, a költségvetési takarékossági csomag akkori ismertetése után rontotta az addigi elsőrendű "A mínusz"-ról a jelenlegi, közepes befektetői ajánlású "BBB plusz"-ra a hosszú futamú magyar adósosztályzatot. Ezt követően, idén október 16-án negatív figyelőlistára helyezte magyar állami adósi besorolásokat.

Mit szolgál a minősítés?

A világban három nagy hitelminősítő működik, a Moody's, a Standard & Poor's és a Fitch. Besorolási rendszerük formailag majdnem azonos: A, B, C kategóriák, illetve azon belül alkategóriák vannak. Az A kategóriában a legjobb jelölés mindhárom intézetnél az AAA, ezt az S&P-nél és a Fitchnél az AA+, a Moody'snál az AA1 kategória követi, majd további öt lépcső, melynek végén a Moody'snál az A3, a másik két intézetnél az A- minősítés áll, mint az B-s kategóriák utáni utolsó fokozat.

A hitelminősítés lényege egyszerűsítve az, hogy az osztályzatrendszer jelzi, mennyire tekinthető kockázatosnak egy hitel, tehát például mennyire vehető biztosra, hogy a Magyar Állam képes lesz a továbbiakban fizetni adósságait. A besorolások iránytűként szolgálnak a befektetők számára, jelzik például, hogy ha állampapírba akarnak fektetni, mely országok kötvényei legbiztosabbak, és melyek azok, amelyek kockázatosabbak: utóbbiakért nagyobb hozamot várnak, ez tükröződik például most is a 11,5 százalékos magyar, illetve 3,5 százalékos eurókamat közötti különbségben.

Akik el akartak menni, már elmentek

A befektetési alapok portfolióiban léteznek nagyon egyszerű előírások: például, hogy a legjobb, AAA besorolású eszközökből ennyit kell, vagy éppen egy rosszabb, például BBB+-os eszközökből maximum mennyit szabad tartani. Ez utóbbi a nagyobb gond: ha egy leminősítés jön, akkor egy sor befektető automatikusan eladja a leminősített ország eszközeit, függetlenül attól, hogy előző nap még vette vagy tartotta azokat – és láthatta azokat a tényezőket, melyek a leminősítést megalapozták.

Ennek köszönhető, hogy a bejelentésre azonnal gyengülésnek indult a forint. Ugyanakkor a konkrét leminősítést enyhítheti több tényező is: Magyarország az utóbbi hetekben-hónapokban túladottá vált, a valutaválságtól és államcsődtől való pánik már elűzte a konzervatív befektetőket az állampapírpiacról (az Államadósság Kezelő Központ le is állította az idei állampapír kibocsátásokat). Ugyanakkor a Moody's az egyetlen cég, ahol még mindig A osztályos besorolásunk van, tehát a rontás ellenére náluk jobban állunk, mint a minket szinttel lejjebb, a legjobb B kategóriás szinten, BBB+-on tartó Fitchnél és S&P-nél.

Ugyanakkor a régióban csak két ország, Románia és Bulgária áll mögöttünk minden minősítőnél.

Megkapta a régió

A Moody's ma a három balti országok hitelbesorolását is felülvizsgálta. A szeptember óta negatív kilátással számontartott Lettországot szintén A3-as szintre minősítették le. Litvánia és Észtország besorolását az eddigi stabilról a leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta.

Az elmúlt hetekben, a globális válság hatására a hitelminősítők sorozatban minősítettek le országokat, vagy rontották kilátásaikat. Az S&P-nél Lengyelország kilátásai változtak pozitívról stabilra október 27-én, négy nappal korábban Bulgáriának adta stabil helyett negatív kilátást.

A Moody's október 20-án Ukrajna B1-es besorolásának kilátását változtatta az eddigi, felminősítést valószínűsítő pozitívról stabilra. Október 8-án Izlandot minősítették le, méghozzá brutálisan, egyszerre három fokozattal, a korábbi Aa1-ről A1-re. Ukrajna a Fitchnél és az S&P-nél sem úszta meg a lefokozást, S&P B pluszról B-re változtatta a hosszú lejáratú devizaadósság besorolását, a Fitchnél a BB mínuszt B pluszra váltották.