Még egy leminősítés Magyarországnak

2009.04.16. 07:24 Módosítva: 2009.04.16. 10:40
A Coface egy lépésben 47 országot minősített le vagy rontotta a kilátását. Az egész kelet-közép-európai régiót lejjebb sorolták, Magyarország most A4 kategóriás lett.

A világ minden területén romlott a pénzügyi helyzet a hitelválság hatására, így a Coface a januári 22 után 47 ország besorolását rontotta le vagy helyezte negatív megfigyelési listára. A tizenhárom fokozatú skálán a legtöbb ország egy hellyel csúszott vissza, a leginkább érintettek, mint Spanyolország, Nagy-Britannia vagy Írország, kettővel. Csak néhány régió tudta megőrizni besorolását - India, Brazília, Kína, a közel-keleti országok és az észak-afrikai térség -, azaz ezek viszonylag "válságállónak" számítanak.

Magyarország nem maradt ki a leminősítésből: országkockázati osztályzata A3-ról A4-re változott, és ha elmaradnak a megszorító csomag intézkedései, ez még rosszabb lehet. A magyar fizetésképtelenségi eljárások, ezen belül a felszámolások száma 15-20 százalékkal nőtt 2009 első negyedévében az egy évvel korábbihoz képest, ráadásul még lassabban fizetnek a vevők.

Magyarország esete nem egyedi, az egész régiót leminősítették a világgazdasági válságban - mondta Dercze Zoltán, a Coface Hungary országigazgatója; nincs jelentős változás a magyar vállalkozások helyzetében, azok továbbra is alultőkésítettek, ami a mostani hitelszűkében finanszírozási gondokat is okoz. Ebben a helyzetben a cégeknek a lehető legkisebbre kell szorítaniuk költségeiket - figyelmeztet Dercze - és a vevőkockázatok, valamint a kintlévőségek kezelésére is nagyobb gondot kell fordítaniuk.

A globális válság az év második felében érhet véget, a fejlődés pedig 2010 elején indulhat meg - állítja Francois David. A Coface elnöke szerint a javulás lassú és hosszadalmas lesz.