A Herzen is segíthet a készülő hitelcsomag

2009.05.10. 08:20 Módosítva: 2009.05.10. 08:21
A Herz Szalámigyár problémáit is orvosolhatja az a 30 milliárd forintos hitelkonstrukciós csomag, amelyről folynak a végső szakmai egyeztetések.

Várhatóan két héten belül kerül a kormány elé az a 30 milliárd forintos hitelkonstrukciós csomag, amely adott feltételek teljesülése esetén segítséget nyújthat a finanszírozási gondokkal küszködő nagyobb élelmiszeripari cégeknek - tájékoztatta Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési minisztérium államtitkára az MTI-t.

A szakpolitikus szerint ez orvosolhatja a Herz problémáit is, ha a vállalat megfelel a feltételeknek, például nem áll felszámolási eljárás alatt. A Herz Szalámigyár Zrt. a napokban 130 embert bocsátott el, jövője a finanszírozási problémáik megoldásától függ. A Herznél létezik egy megalapozott reorganizációs terv, amely tartalmazza a pénzügyi igényeket is. Jelenleg a cég forgóeszköz-finanszírozási igénye 1,6 milliárd forint, ennek biztosításáról azonban eddig eredménytelenül tárgyaltak a cég egyetlen hitelezőjével, a CIB Bankkal.

Tájékoztattak arról is, hogy a vállalat teljes hitelállománya – az akvizíciós és a forgóeszköz kölcsönök együtt – jelenleg közel 4 milliárd forintra tehető, amelynek átstrukturálására lenne szükség. A Herz menedzsmentje szerint ez alapvető, mert a termelésük igen forrásigényes, egy-egy szalámi érlelési ideje 3 hónap, vagyis az árbevétel lassan érkezik, ezt az időszakot pedig finanszírozni kell.

A Herz Szalámigyár Zrt. nettó árbevétele 2007-ben 8,827, 2008-ban 7,149 milliárd forint volt. Az árbevételt a financiális gondok miatt az előző évinél szerényebbre tervezték az idén. Jelenleg azonban úgy látják, mivel az árbevétel nagysága is a finanszírozás mértékétől és annak időpontjától függ, nem lehet biztos tervszámot megjelölni. A cégnél eddig már jelentős költségcsökkentés történt, továbbiakra nem látnak lehetőséget.

A társaság jelenleg több mint 350 dolgozóval működik, azonban csúcsidőben akár 400-500 embert is foglalkoztat. Évente mintegy hétezer tonna húst dolgoz fel. A cég exportja meghaladja az egymilliárd forintot. Főbb exportpiacai a környező országok, valamint Németország, Svédország, Hollandia és Lengyelország. A teljes belföldi szárazáru-piacon a Herz részesedése 10 százalék.