Pocsék félév vár a turizmusra

2009.05.28. 07:22
A válság tovább rontja az idegenforgalom kilátásait. Az Ecostat 2009. első félévi turizmusbarométerének értéke 32,9 százalékra esett, ez mintegy három százalékponttal alacsonyabb az előző félévinél, illetve 11,4 százalékponttal marad el az egy évvel korábbitól, így az utóbbi négy év legrosszabb értékét produkálta.

A legpesszimistábbaknak a vendéglátó-ipari vállalkozások tűnnek, az éttermek, vendéglátóhelyek beruházási tervei továbbra is szerények. E cégek csak azon tevékenységeiket fejlesztik önerőből, amelyek már halaszthatatlanok és nagy pénzügyi kockázattal nem járnak, a vállalkozások a következő fél évben egyértelműen mind a belföldi, mind a külföldi vendégek csökkenését prognosztizálják.

Az utazásszervezők és utazásközvetítők egy kissé jobbnak látják a helyzetet, e cégek ugyanis inkább a belföldi és külföldi vendégek számának kismértékű növekedését, mint csökkenését valószínűsítik. A szállodaipari vállalkozások minden eddiginél nagyobb arányban számítanak új, erős versenytársak megjelenésére.

Az Ecostat úgy találta, hogy a magyarországi háztartások csupán 32 százaléka tervez a következő egy évben üdülést, nyaralást - hat hónappal ezelőtt még 41 százalék volt a súlyuk. Az idei nyaralási szándék gyengeségét jelzi, hogy három hónapon belül mindössze 8 százalék tervez utazást. Az üdülést tervezők között nőtt a belföldi célpontok népszerűsége, hiszen a fél évvel korábbi 70 százalék után már 75 százalék kíván Magyarországon nyaralni, miközben a külföldet választók aránya 38-ról 33 százalékra csökkent.

Az üdülésre fordítani tervezett összeg jelentős szóródást mutat. A felmérés négy évvel ezelőtti indításakor a családok üdülésre csaknem 200 ezer forintot irányoztak elő személyenként. A gazdasági válság hatására 2008 második felében már csak 123 ezer forintot terveztek költeni nyaralásra, 2009 első félévében ez az összeg 150,2 ezer forintra emelkedett.