Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Visszatérhet a Zimmer Frei a Balatonnál

2009.03.27. 07:38
Több balatoni szállodában is 10-15 százalékkal csökkent a vendégforgalom az előszezonban, de a bevételkiesésük még ezt az mértéket is meghaladja az árengedmények és akciók miatt. Ennek ellenére a szállodai vezetők jó vendégforgalomra számítanak, igaz a válság hatására csökkenő fizetőképes keresletet, és az olcsó magánszálláshelyek reneszánszát jósolják.

Hoffmann Henrik, a siófoki négycsillagos Hotel Residence vezérigazgatója úgy fogalmazott, az idei előszezoni foglalás csak árnyéka a tavalyinak. Míg tavaly az első negyedévben 65 százalékos volt a szálloda kapacitáskihasználtsága, az idén ez 50 százalék alatt maradt. Ehhez képest a második negyedévben javulás várható, már most növekszik a telítettség. A tavalyi forgalom elérésére azonban már nincs esély - tette hozzá.

A vezérigazgató, aki a mintegy kétszáz helyi szolgáltatót tömörítő Siófoki Fürdőegylet Turisztikai Egyesület elnöke is úgy látja: helyzetük általánosnak mondható a térségben.

További nehézséget okoz a Balaton környékén, hogy sok az újnak mondható szálloda - ilyen az öt éves a Residence is - amelyek működését hosszú lejáratú devizahitel-törlesztés is terheli. Emiatt és a kényszerű vendégcsalogató akciók miatt a szállodák gyakorlatilag felélték a tartalékaikat.

"Magunkban pánikolunk, és előrefelé menekülünk"- fogalmazta meg helyzetüket megjegyezve, hogy a nyári szezon némi enyhülést ígér. Azért számítanak csak "némi" javulásra, mert a válság miatt az egynapos turizmus fellendülése, és az olcsó magánszálláshelyek reneszánsza várható a Balatonnál - tette hozzá.

A siófoki Hotel Azúr marketing igazgatója Sternóczky Balázs 10 százalékos vendégforgalom csökkenésről számolt be az előszezonban, amit alapvetően a céges foglalások visszaesése okozott.

A két hete nyitott keszthelyi Hotel Helikon értékesítője, Lóránt Nárcisz elmondása szerint komoly akciókkal, és hétvégi rendezvényekkel tudják a tavalyihoz hasonló foglaltságot biztosítani. Az új, balatonfüredi Anna Grand Hotel telítettsége eddig felülmúlta az előzetes várakozásokat - derült ki Máthé Gréta marketing igazgató beszámolójából. A bevezető árakkal csábító száz szobás szállodát ebben a hónapban 50 százalékos telítettség jellemzi, ami az ünnepek és a hétvégék alkalmával 80 százalék fölé emelkedik. A vendégek négyötöde magyar, a többi javarészt osztrák állampolgár.