Nem kell félni az áfaemeléstől

2009.06.19. 13:49
Korántsem biztos, hogy az áfaemelés miatt prognosztizált ingatlanpiaci drágulást a vevő fogja kifizetni. Mert bár a beruházók erre törekednek majd, a piac pangása miatt lehet, hogy a fejlesztőknek kell lenyelniük az újabb költségeket – vélekedik Görög Áron, az Otthon Centrum operatív vezetője.

A sajtóban is megjelent elemzések szerint a júliusi öt százalékpontos áfaemelés nagyobb csapás az újlakás-piacra, mint a formálódó vagyonadó. Sokan az új építésű lakások frontján újabb 4-5 százalékos drágulástól tartanak, kérdéses azonban, hogy a végén valójában ki fogja kifizetni az adóemelés árát.

Hihetetlen akciók

A lakásvásárló ugyanis soha nem volt ilyen jó tárgyalási pozícióban a magyar piacon, mint most. A lakóparkok értékesítői mindent megpróbálnak: hihetetlen akciókat hirdetnek, hogy ne kelljen befagyasztani fejlesztéseket – mondta az Otthon Centrum szakembere.

Görög szerint jelenleg 20 százalékos az a legnagyobb kedvezmény, amelyet ma az új lakások árából le lehet alkudni, ami egy átlagos lakásnál 4-5 millió forintot jelent. Igaz, ekkora kedvezményt most egyetlen lakópark ad, és az is csak speciális esetben: ha összejön 15 vevő, mindenkinek 15 százalékos kedvezményt adnak a teljes vételárból, amihez az áfaemelés előtt zárható tranzakciónál plusz 5 százalék kedvezmény is jár.

Ki fizeti az áfát?

Az Otthon Centrum szakértője szerint érdekes játék vette kezdetét az újlakás-piacon, és az egyre kevesebb vevő még soha nem volt olyan jó tárgyalási pozícióban az eladóval szemben, mint most. Ezért korántsem biztos, hogy az áfaemelés miatt prognosztizált drágulást a vevő fogja kifizetni, persze a beruházók erre törekednek, a siker azonban bizonytalan.

Ami viszont bizonyos, hogy a lakástámogatási kedvezmények megvonása, a tavaly októberben megváltozott szigorúbb hitelezési feltételek jelentősen csökkentették a vásárlóerőt. Ezek pedig az új lakások építésének befagyasztását, a meglévő fejlesztések értékesítésének jelentős lassulását eredményezték a magyar piacon.