Emelkednek a budapesti közműdíjak az áfaemelés miatt

2009.05.26. 22:36 Módosítva: 2009.05.26. 22:36

Budapesten az áfa 20-ról 25 százalékra emelkedése miatt júliustól többet kell fizetni a víz- és a csatornahasználatért, a szemétszállításért és a szennyvízszippantásért - derült ki a Fővárosi Közgyűlés szakbizottságainak keddi ülésén.

Az ülésen 15 közszolgáltató cég múlt évi mérlegét elfogadták az MSZP-SZDSZ támogatásával, csakúgy mint az üzleti tervek többségét; a Parking Kft. üzleti tervét elutasították, a díszvilágítási kft.-nél pedig vita van ez ügyben a tulajdonosok között.

A közüzemi cégeknél azért növekedhetnek automatikusan, s nem közgyűlési döntéssel a tarifák, mivel korábban nettó árakat határozott meg a közgyűlés, amelyek összegéhez hozzáadták az áfa mértékét. A BKV-nál és a kéménysepréssel foglalkozó cégnél az áfát is tartalmazó bruttó árat határoztak meg korábban. Ezért az áfa emelése miatt a BKV kezdeményezésére június elején a közgyűlés elé kerül egy átlagosan 4,2 százalékos tarifaemelési javaslat. A kéménysepréssel kapcsolatban még nem dőlt el, hogy mit tesznek, áthárítják-e a fogyasztókra az áfaemelés mértékét vagy annak egy részét. Hasonlóképpen nincs még döntés arról sem, hogy miként alakul a távfűtés díja az áfa 18 százalékra való csökkenése miatt.