Újra támadásba lendültek a shortosok

2009.06.26. 06:29
Március óta először emelkedésnek indult az S&P-500-as amerikai részvényindex cégeire nyitott shortállományok aránya. (A shortosok adott papír árfolyamesésére játszanak, számítanak.)

Elsősorban a Merck & Co. és a Cardinal Health Inc. részvényeire nyitott shortpozíciók állománya nőtt számottevően az utóbbi időben - tudósított a Bloomberg.

A shortállomány 9,8 millió darab részvényre nyitott pozícióval gyarapodott két hét alatt, ami ugyan csak egyszázalékos bővülés, ám növekedésre március eleje óta nem volt példa. Az egészségügyi szektor ellen játszó pozíciók 7 százalékkal híztak két hét alatt a tegnap publikált adatok szerint. Az ágazat kedvezőtlenné váló megítélése egyértelműen az amerikai, az egészségügyet is érintő reformok bejelentésének tudható be. Ugyanakkor egyelőre a chicagói árutőzsdén az eladási opciók és vételi opciók aránya nem tükröz túlzott optimizmust és pesszimizmust sem a részvénypiaccal kapcsolatban.

Nőtt az egyesült államokbeli alapkezelők által nyitott OTP-shortok száma is - derül ki a Bloomberg által közölt adatokból. Az árfolyam esése esetén nyereséget termelő pozíciók száma az április közepi 13 millió darabos csúcsról május végére 9,8 millió darabra csökkent - azaz a befektetők egyre optimistábbak lettek az OTP-ár várható alakulásával kapcsolatban. A legfrissebb - június 15-i - számok azonban azt mutatják, megállt a csökkenés, és a shortpozíciók száma ismét tízmillió fölé, 10,09 millió darabra emelkedett.