Árpád
-2 °C
4 °C

Ukrajnában nincs több trükközés a devizával

2009.04.15. 12:05
Az ukrán jegybank 2010 január 1-ig szigorította a devizakereskedelmet. Ezzel a lépéssel a hrivnya gyengülését próbálják megakadályozni. A bankoknál azonban ez nem okoz fennakadást.

Az ukrán jegybank tegnap megszüntette a határidős, illetve az azonnali devizaügyletek egyes fajtáit 2010 január 1-ig. A döntés szerint minden tranzakciót le kell zárni annak megkötési napján vagy az azt követő napon. A Reuters szerint az intézkedés célja, hogy megállítsák a hrivnya gyengülését.

Kuti Ákos, a Cashline elemzője szerint ez nem okoz fennakadást a devizahitelek kezelése miatt is folyamatos pénzváltási ügyletekre kényszerülő bankoknál, így az OTP ukrán leányánál sem. A most betiltott ügyletek az itthon is jellemző T+2-es elszámolású ügyletek (vagyis a megbízás utáni második napon teljesülnek). Tárgynapi ügyletek azonban továbbra is megengedettek, vagyis aznapi (vagy másnapi) határidővel továbbra is lehet devizával kereskedni. A későbbi elszámolású, így adott esetben a hrivnya későbbi gyengülésére játszó úgynevezett short ügyleteknek viszont vége van.

A hrivnya gyengülését nem tudják így megállítani – véli Kuti Ákos, hiszen az azonnali elszámolásos ügyletek továbbra is mennek.

Kereskedők szerint az intézkedés másik célja, hogy arra vegye rá a bankokat és ügyfeleket, hogy ne számlán tartsák devizáikat, hanem vigyék be a bankközi piacba, növelve ezzel a valutakínálatot. Egyesek szerint megszünteti a kiskapukat, melyek nyereséget termeltek a a bankoknak. Nem tudnak például a határidős ügyletekkel a hrivnya gyengülésére játszani.

A tiltás egy újabb jegybanki próbálkozás annak érdekében, hogy megállítsák a hrinyva nagyarányú leértékelődését. Tavaly szeptember óta az ukrán valuta több mint hatvan százalékot veszített értékéből. Egy hónappal ezelőtt például az ukrán jegybank felszólította az ország 17 bankját, hogy ne kereskedjenek a jegybank által megállapított értéknél gyengébb árfolyamon a hrivnyával.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?