Az UBS nem hisz az OTP-ben

2009.08.17. 11:19
Ma reggeli elemzésében megerősítette eladás ajánlását az OTP papírjaira a UBS, a 2000 forintos (12 havi) célárfolyam sem változott.

A második negyedéves gyorsjelentés semmit nem változtat azon a fundamentális megítélésen, amit az OTP-ről alkottunk - írja Daniele Brupbacher, a UBS elemzője ma kiadott elemzésében.

Brupbacher szerint Közép-Kelet Európa a krízisből a stabilizálódás fázisába lépett, nem pedig a gyors feltámadáséba, mint ahogyan a piac az OTP árfolyamában ezt árazza. A főbb egyensúlytalanságok továbbra is megvannak, a finanszírozás, illetve a devizahitelek magas aránya továbbra is megnehezíti a bankok életét, ezért még mindig indokolt, hogy az árazásban szerepeltessük a részvényesek esetleges higításának kockázatát.

Az újratárgyalt hiteleket általában nem szerepeltetik a bankok az NPL (rosszhitel) rátákban, pedig ezek nagy része várhatóan bebukik majd. Ezenkívül a munkanélküliség továbbra is emelkedik, ami további kihívás elé állítja az adósokat. A UBS szerint az OTP több hullámú hitelportfólió-romlást él majd át: Ukrajna lakossági+kkv hitelek, vállalati hitelek (itt járunk jelenleg), lakossági hitelek általában (ez 2009 végén, 2010 elején jöhet a cég szerint).

Mindezek miatt a UBS szerint az OTP nem hozza majd azt a jó tőkearányos megtérülést, amit a piac jelenleg tőle vár.