Vegyen hóembert az APEH-től kétezerért

2009.09.01. 16:22
Licitálhatunk golflabdára, ananászra, dobermannra, 11 milliós Mercedesre, 6 milliós esztergagépre vagy éppen kerti hintára mászókával: egyre több, adótartozás miatt lefoglalt ingóságot és ingatlant hirdet meg árverésre az APEH. Vehetünk lakást vagy lakásrészt, sokszor lakottan, özvegyi vagy haszonélvezeti joggal terhelten. A válság azonban az árveréseken is megmutatkozik már, az APEH-liciteken csökkent a kereslet. Viszont az árverési hiénák aranykorának vége lett.

Vége a nyárnak és még nincs őszi lábbelije? Vegyen az APEH-től egy pár női cipőt 1500 forintért! Esetleg szüksége van egy jó őrző-védő kutyára? Térjen be az adóhivatal kelet-budapesti igazgatóságára, és már vihet is egy dobermannt négyezerért! Megéhezett, jólesne egy kis gyümölcs? Erre is megoldást nyújt az adóhatóság, igaz, kicsit borsos árat, 1500 forintot kell fizetni egy darab ananászért.

Ezekre a gyöngyszemekre bukkantunk, amikor böngésztük az APEH oldalán az árverésre meghirdetett ingóságok sok száz elemet tartalmazó adatbázisát. Pontosabban, ez még csak a gyöngyszemek töredéke. Megakadt a szemünk azon az egy darab nyílon, amelyet 4500 forintra taksált az adóhivatal szakembere. Aki mindig is főnök szeretett volna lenni, de eddig nem került vezető pozícióba, csapjon le arra a műbőr fotelre, amelyet az APEH is „főnöki” jelzővel illetett, és tízezer forintra értékel. A kalapács alá kerülő tételek közül a kedvencünk azonban egy hóember, amelyet 2000 forintra becsült fel az adóvégrehajtó.

Árverések darabszáma
  Meghirdetett árverések Sikeres árverések
  2008. I. félév 2009. I. félév 2008. I. félév 2009. I. félév
Ingóság 2062 2331 1172 1247
Ingatlan 702 766 259 192
Forrás: APEH

Az adóhivatal adatbázisa hetente frissül, így a múlt héten meghirdetett áruk egy részének már lett gazdája. De a mostani adatbázisban tucatnyi termék visszaköszön a múlt heti felhozatalból. Így például nem sikerült túladni azon a 800 darab, Tizenegyes címet viselő német nyelvű kifestőn, amelynek darabját 23 forintra saccolta az adóhatóság. A sídzsekik, talán érthető okokból, szintén nem kapósak most. A konyhai felszerelések, díszgyertyák, megyei és a Balaton környékét ábrázoló térképek sem mozgatták meg az emberek fantáziáját, aminek egyik oka az lehet, hogy a kisebb értékű, néhány ezer, esetleg pár tízezer forintos dolgokból nem lehet egyet-kettőt kimazsolázni, egyszerre több tíz, esetleg több száz darabra lehet csak licitálni. (A hagyományos úton elárverezendő ingóságok és ingatlanok listája itt, az elektronikus licitálásra váró vagy éppen az alatt levőké pedig itt található.)

Gyűjtőnek, vállalkozónak, vagy egy átlagmagyarnak is jó terep

Gyakorlatilag bárki megtalálhatja a számítását. Az adatbázisban van néhány használt, de a képek alapján jó árérték arányú kanapé, fotel; egy sor ékszerdoboz is kalapács alá kerül; darabonként három-ötezer forintra becsült képkeretek tucatjaiból és irdatlan sok, darabonként két-háromezer forintra taksált ikonból válogathatunk. Kettőszázezer forintra tartott kerti hinta mászókával is megtalálható a kínálatban. Feltűnően sok kosár-, sport- és futócipőt foglalt le az APEH és bocsát most licitre, a kosárcipők nyolctól harmincezer forintba kerülnek. A jelek szerint egy komplett varróüzemet is bekebelezett az adóhatóság, tucatnyi Textima gyorsvarrógépet árulnak, darabonként 62 ezer forintos becsértékkel, de melléjük nyomban öltözőszekrényt is vehetünk 38 ezerért, gurulós széket 32 ezerért, kettes vagy hármas szekrényt 14-21 ezerért.

Hagyományosan sok autót bocsátanak licitre, amelyek közül egy 11 millióra becsült Mercedes viszi a pálmát, de nem sokkal marad el tőle egy 10 millióra saccolt Iseki kommunális traktor, a sor másik végén pedig egy 50 ezerre taksált Trabant van.

A vállalkozók érdeklődését felkeltheti az a sok esztergagép és -pad is, amelyek között a 6 millióra taksált Gildemeister Makino CNC és tartozékai tűnik a legdrágábbnak. De van marógép 4 millióra saccolva, élhajlítógép 3 millióra, négyfejes gyalugép 5 millióra becsülve. Kiszálláson dolgozókat foglalkoztató cégek licitálhatnak arra a duplafalú, szétszedhető, fűthető, kialakított illemhelyisséggel, zsindelyezett tetővel ellátott műhelykonténerre, amelyet 2,5 millió forintra tart az adóhatóság.

Lakásrész nagymamával eladó

A meghirdetett ingatlanok között is megakadt a szemünk néhány igazán furcsa tételen. Győrben eladó egy ház egynegyednyi tulajdoni hányada, de özvegyi jog terheli a tulajdonrészt. A Szolnok megyei Kőteleken egy ötmillióra becsült családi ház teljesen eladó, igaz, haszonélvezeti jog van a házon. Ugyanazon a településen 1,4 milliót ér egy ház lakottan. Ezer forintért lehet venni egy csongrádi zártkert felét, de azon is haszonélvezeti jog illeti meg a másik tulajdonost.

A kalapács alá kerülő ingatlanok közül találunk szőlőt, kertet, szántót, garázst, üzemi épületet is. De van műhely, bemutatóterem néven futó, 117 millióra becsült ingatlan is a felhozatalban.

Mindenesetre nincs tolongás az ingatlanoknál. A most árverés alatt levő huszonöt ingatlanból mindösszesen kettőre érkezett ajánlat.

Sikeres árverések becsértéke millió forintban
  2008. I. félév 2009. I. félév
Ingóság 1178 1012
Ingatlan 600 412
Forrás: APEH  

Az adóhatóság tájékoztatásából kiderül, hogy idén az első fél évben 13 százalékkal több ingóságot és 9 százalékkal több ingatlant hirdettek meg, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Ennek ellenére a tavalyinál csak valamivel több ingóságra és jóval kevesebb ingatlanra talált vevőt az APEH, és érezhetően kevesebb pénzre is tett szert ebből. Az árverésen elment ingóságok darabszáma 6 százalékkal nőtt, mégis a tavalyinál kevesebb, 14 százalékkal kisebb bevételt realizált az adóhatóság ezekből. A sikeres ingatlanárverések száma negyedével, az ebből befolyó bevétel pedig közel harmadával esett vissza. Ezek mögött a fizetőképes kereslet csökkenését, ha úgy tetszik, a válság hatását látja az adóhatóság.

Vége a hiénák aranykorának

Amely ingóságoknak vagy ingatlanoknak mégis sikerül vevőt találni, azoknál az APEH eredményessége javul. Tavaly átlagosan a becsérték felét sem érte el az az összeg, amennyiért végül leütötték a sikeres árveréseket, idén átlagosan már a becsérték 61 százalékával lehet egy terméket elvinni.

A javulás két tényezőnek köszönhető. Egyrészt, egyre elterjedtebb az elektronikus árverés. Két éve még mind az ingóságokat, mind az ingatlanokat helyszíni árverésen bocsátották áruba, ott pedig az árverési maffia lenyomta az árakat. A szervezett csoportok, főleg nagy értékű ingóságok, azon belül is elsősorban gépjárművek esetén előre megállapodtak arról, ki mit vehet, az utcáról betévedőket pedig akár erőszakkal is jobb belátásra bírták, hogy ne licitáljanak. Tavaly azonban az ingóságok, a kedvező tapasztalatok után pedig idén az ingatlanok esetében is megteremtették az e-árverés lehetőségét, így most bárki, anonim módon licitálhat az arveres.apeh.hu oldalon. (Ez azonban nem jelenti azt, hogy kizárólagosan elektronikus árveréseket tart az adóhivatal, az ingóságoknál a százat is bőven meghaladja a hagyományos úton dobra vert tárgyak fajtája.)

Másrészt, a jogszabályban emelték azokat az arányokat, amennyiért már oda lehet adni egy meghirdetett tárgyat, ingatlant a licitálónak. Korábban a becsérték egynegyedéért is el lehetett vinni egy ingóságot, az ingatlanoknál az alsó limit 50 százalék volt. Most azonban már az ingóságoknál a becsérték legalább 50 százalékát kell ajánlania annak, aki meg kívánja szerezni azt, a lakóingatlanoknál 75 százalékra, más ingatlanoknál 65 százalékra emelkedett ez a határ.