Bezáratták a 2005-ös év borászának pincéjét

2009.09.30. 15:39
A Borminősítési Igazgatóság harminc napra bezáratta az egri Vincze Borászat pincéjét. Hozzáadott glicerint találtak a 2005-ben az év bortermelőjének választott Vincze Béla egy exportra szánt borában, majd két másik, már belföldi forgalomban lévő borban is. A helyszíni vizsgálatok során ráadásul kiderült: 250 hektoliter védett eredetű bor nyilvántartásával is problémák voltak. A borászati felügyelők újabb vizsgálatot indítanak, a boltokban lévő borokat is bevizsgálják.
Vincze és bora
Vincze és bora

Szeptember 22-én harminc napra bezáratta az egri Vincze Borászat pincéjét a Borminősítési Igazgatóság. A 2005-ben az év borászának választott Vincze Béla pincészete exportra szánt 2007-es évjáratú Egri Bikavér forgalombahozatali engedélyhez küldött mintákat a borminősítőnek (BI), valamint érzékszervi vizsgálatokra az egri borvidéki borminősítő bizottságnak (EBBB).

„A mintát az ilyenkor szokásos laborvizsgálatnak vetettük alá. Ezek során megállapítottuk, hogy a minta hozzáadott, nem természetes úton képződött glicerint tartalmaz, míg az egri bikavérek glicerintartalma általában 7-9 gramm literenként, ebben literenként 21,6 grammot találtunk” – nyilatkozta az Indexnek Kocsi Emília, a Borminősítési Igazgatóság igazgatóhelyettese. Azt, hogy a glicerin hogyan került a mintába, egyelőre nem tudni.

Nincs meg a bor

A laborvizsgálat után kiderült, hogy egyéb szabálytalanságok is vannak a borászatnál. Amikor a minta a Borminősítési Igazgatóságra került, az engedélykérelemhez szükséges adatlap kitöltésével Vincze Béla igazolta a bortétel létezését a Vincze Borászat Kft.-nél. A mintákkal együtt érkezett egy határozat az egri borvidéki borminősítő bizottságtól, amely szerint a minta 250 hektoliter 2007-es évjáratú Egri Bikavérből származik, és ezt egy, a hegybíró által kiadott származási bizonyítvány is bizonyította. Csakhogy a hamisításról megszületett BI-határozat után borászati felügyelőket küldtek a Vincze Borászathoz, akik azonban a pincében nem találták meg ezt a 250 hektoliter bort.

A pincészetben jelenlévők ekkor arról nyilatkoztak, hogy ez a tétel más telephelyen, nem Vince Bélánál található (holott a forgalomba hozatali engedély kérelmében az adatlapon Vincze az aláírásával igazolta, hogy ez a bormennyiség az ő telephelyén van). Így tehát már nemcsak borhamisításról van szó, hanem a hivatalos okmányok nem megfelelő kiállításáról is, aminek mindenképpen jogkövetkezménye lesz. Annyi biztosnak tűnik, hogy a történetnek lesz folytatása, a Borminősítési Igazgatóságnak további jogi lépéseket kell tennie okirathamisítás és borhamisítás miatt – mondta az igazgatóhelyettes.

Vincze Béla a 2005. Év Bortermelője, kéznyomot hagy az Év Bortermelői falán a Magyar Borok Házában
Vincze Béla a 2005. Év Bortermelője, kéznyomot hagy az Év Bortermelői falán a Magyar Borok Házában

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a felügyelők mintákat vettek azokról a helyekről, ahol az állítólagos 250 hektoliter volt, továbbá úgynevezett ellenmintát a Vincze pincéjében lévő borból. Ezen túlmenően pedig szúrópróbaszerűen további mintákat vettek a pincében lévő két másik, már kereskedelmi forgalomban lévő borból, egy-egy 2005-ös évjáratú Egri Bikavérből és Cabernet Francból.

Forgalomban lévő borok is glicerinesek

Kiderült, hogy a más telephelyeken lévő borban nincs, ám a 2007-es bikavér ellenmintájában van hozzáadott glicerin, akárcsak a 2005-ös, már forgalomban lévő, engedélyezett borokban. (Ez utóbbi úgy lehetséges, hogy az igazgatóság laboratóriumának vizsgálata alapján a forgalombahozatali engedéllyel rendelkező borok és az ellenőrzés során vett borminták nem azonosak). Mivel ezek a borok már forgalomban vannak, a borászati felügyelők – akik a pincében 721 palack Cabernet Franct és 134 liter Egri Bikavért találtak – nemcsak zárolták ezeket a bortételeket is, hanem most azon lesznek, hogy a Vincze Borászati Kft.-nél található minden bortételből mintát vesznek, és megvizsgálják a kereskedelmi forgalomban lévő borokat is.

A BI egy elsőfokú határozattal zárta be a pincét. A borászatnak fellebbezési lehetősége van a Borminősítő Igazgatóság központjához, de ilyet eddig még nem nyújtott be – mondta Kocsi Emília.

Most nem alkalmas

Szerettük volna erről, illetve az egész ügyről megkérdezni Vincze Bélát is, ám a 2005-ben a Magyar Borakadémia által az Év bortermelőjének választott Vinczét saját mobilján nem tudtuk elérni. A pincészetében azt mondták, amikor megmondtuk, miért keressük, hogy most nem alkalmas az ügy, legkorábban csütörtökön tud erről nyilatkozni.

Mivel a bortörvény glicerin hozzáadását nem engedélyezi, annak hozzáadása nyilvánvalóan hamisításnak bizonyult. Bár a glicerinnek – amelyet arra használnak, hogy a bort testesebbé tegyék – még ilyen mennyiségben sincs maradandó egészségkárosító hatása, esetenként hasmenést, fejfájást okozhat. A borhamisítás miatt a Vincze Borászat pincéjét bezáratták (azonban a bezárás ideje alatt a szőlőfeldolgozást és a borászati melléktermék kiszállítását engedélyezik, tehát a mostani termés feldolgozását nem gátolják).

A borakadémiára rájár a rúd

Vincze Béla 2005-ben a Magyar Borakadémia választásán lett az év bortermelője, és az akadémia honlapja szerint úgynevezett rendes tagja is a szervezetnek. Az ügy azért is kínos lehet az akadémiának, mert idén júniusban éppen az borakadémia elnökének, Sümegi Józsefnek a kiskunsági borászatát záratták be.

A borminősítő abban az esetben is hamisítás miatt lépett fel. Sümegi egy asztali bor forgalombahozatali engedélyéhez küldött be mintát, aminek a répacukortartalma magasabb volt az engedélyezettnél.