Jövő augusztusra csúszik az M43-as átadása

2009.12.08. 16:31 Módosítva: 2009.12.08. 17:38
Megállapodott az állami sztrádaberuházó és a kivitelező konzorcium az M43-es autópálya 5-ös és 47-es főutak közötti szakaszának új határidejéről. Az utat idén novemberre kellett volna elkészíteni, de a kivitelező halasztást kért jövő nyárra. Augusztus 31-ig kell a munkát befejeznie, de az új út egy részét hamarabb átadják. A csúszás miatt az útépítő cég kötbért fizet.

Az állami sztrádaberuházó Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő (NIF) Zrt. közölte: megállapodott az M43-as autópálya 5-ös és 47-es utak közötti szakaszát építő M43 Szeged-Makó Konzorciumot vezető Swietelsky Baugesellaschaft m.b.H.-t képviselő Swietelsky Magyarország Kft. vezetőjével a kivitelezési határidő módosításáról és arról, hogy a kivitelezők kötbért fizetnek a csúszás miatt.

Az útszakaszt idén november 30-ra kellett volna elkészíteni. A Swietelsky azonban határidő-módosítást kért arra hivatkozva, hogy egy víznyomó vezeték megvédése érdekében egy be nem tervezett beruházással résfalat kell építeni. A tárgyalások lezárása előtt szakértők megállapították, hogy a Swietelsky által felhozott résfal-építés problémája valós indok a határidő módosítására, ám az útszakasz más részei indokolatlan késedelemmel épülnek.

Mindezek alapján a NIF november 30-tól kötbért fizettet a kivitelezővel. A megállapodás szerint a teljes útszakaszt 2010. augusztus 31-re kell elkészíteni, ám ezen belül az 5-ös főút és a Csongrádi út (4519-es út) közötti szakaszt március 31-ig át kell adni.

Az M43-as ezzel a szakasszal elérhetővé teszi a megye északkeleti részén élőknek, a hódmezővásárhelyieknek, valamint a dél-békésieknek az M5-ös autópályát, az 5-ös és a Dél-Dunántúlram, illetve a tompai határátkelőhöz tartó forgalmat elvezető 55-ös főutat. Az M43-as következő, a 47-estől Marosleléig vezető szakaszát – benne az új Tisza-hidat – szintén 2010 harmadik negyedévében kell átadni, és elvileg jövő nyár végére be kell fejezni a Maroslele és Makó közötti szakaszt is.