Már sikkasztás miatt is eljárás folyik a Sciennet ellen

2010.03.24. 14:48
A Sciennet magyarországi bankszámláiról összesen 3,6 milliárd forintot utaltak ki törzsvásárló magánszemélyeknek, ebből az első 112 személy részére ment közel 2,1 milliárd forint. A jelentős összegek átutalására úgy került sor, hogy a tényleges vásárlásokból, illetve szolgáltatásokból a cég részére a termékpartnerektől származó jutalék összege nem érte el 300 millió forintot. Vagyis a kiutalásokat a belépők által fizetett foglalók fedezték.

Már nemcsak adócsalás, hanem sikkasztás miatt is eljárást folytat Sciennet-ügyben a VPOP, közölte a hatóság március 23-án. A Fővárosi Főügyészség februárban a Vám- és Pénzügyőrség Központi Bűnüldözési Parancsnokságát jelölte ki a hatáskörén kívül eső sikkasztás felderítésére is.

A nagy mennyiségű adatok feldolgozása során megállapították, hogy a vizsgált időszakban a Sciennet LLC Magyarországon vezetett bankszámláiról összesen 3,6 milliárd forintot utaltak ki törzsvásárló magánszemélyeknek úgy, hogy ebből az összegből az első 112 (3 millió forint felettiek) személy részére közel 2,1 milliárd forintot átutaltak át. A jelentős összegek átutalására úgy került sor, hogy a tényleges vásárlásokból, illetve szolgáltatásokból az LLC részére a termékpartnerektől származó jutalék összege nem érte el 300 millió forintot. Vagyis a kiutalások fedezetét döntően a belépők által fizetett foglalók fedezték, derül ki az adatok elemzéséből.

Az első 112 magánszemély közül az egy személy részére kifizetett legnagyobb összeg több részletben 227 millió forint volt, míg a legkisebb összeg 3 millió forint volt 2008-2009 években.

Közben az a gyanú is felmerült, hogy a Sciennet LLC által ezen időszak alatt az úgynevezett franchise díjak ürügyén a törzsvásárlói rendszer hátterében álló offshore cégek részére kifizetett közel 266 millió forint kiutalása mögött nem állt valódi franchise rendszer.

A Magyarországon törzsvásárlói hálózatot működtető, Washingtonban bejegyzett ScienNet International LLC ellen tavaly novemberben rendelt el nyomozást a Vám- és Pénzügyőrség különösen nagy adóhiányt okozó adócsalás gyanúja miatt. A cég ügyvezetője, Leinemann Zsolt 2009. november 27. óta előzetes letartóztatásban van, a határidőt a bíróság legutóbb február végén három hónappal meghosszabbította. Március 20-án azonban az Országos Választási Bizottság nyilvántartásba vette Leinemann Zsoltot mint országgyűlési képviselőjelöltet, jelentette be Futó Barnabás, a gyanúsított védőügyvédje.

A védő szerint a nyilvántartásba vétellel a jelölt mentelmi joga megnyílt, így föl kell függeszteni a büntetőeljárást ellene, és ki kell őt engedni az előzetesből. Az ügyvéd úgy tudja, hogy az OVB-nek hivatalból értesítenie kell az ügyészséget, de utóbbi még nem intézkedett védence szabadon bocsátásáról. Az OVB választási honlapja szerint Leinemann Zsolt Debrecen 2. számú választási körzetében indult független jelöltként, az OVB nyilvántartásba vette.

Korábbi közlés szerint az előzetes adószakértői vélemény adatai alapján a Sciennetnek 2008-ban több adónemben összesen mintegy 960 millió forint adót kellett volna bevallania és befizetnie a költségvetésbe. A cég adófizetési kötelezettségének sem Magyarországon, sem a bejegyzés szerinti országban nem tett eleget. A törzsvásárlói közösséget működtető online rendszer három évvel ezelőtt indult el Magyarországon, ahhoz azóta 440 ezer vásárló és több mint 11 ezer cég csatlakozott.