A Malév-dolgozók nem tudják, mi vár rájuk

2010.05.12. 07:34 Módosítva: 2010.05.12. 07:48
Az üzemi tanácsot nem tájékoztatták az átalakítási programról, holott a tulajdonos által nem cáfolt sajtóhírek szerint a dokumentum már csak brüsszeli jóváhagyásra vár. Bár csoportos létszámleépítésről most még nem tudni, a malévosok szerint a helyzet bármikor változhat. Közben feljelentést tett a LESZ egy 800 millió forintos, még 2007-ben kifizetett tétel miatt.

A Napi Gazdaság információi szerint a Malév üzemi tanácsának (üt) semmilyen hivatalos információja nincs arról, elfogadta-e, és ha igen, milyen testület azt a dokumentumot, amely a cég jövőjét és benne az átalakítását írja elő. Ezt a dokumentumpt a sajtóhírek szerint Magyarország már el is juttatta Brüsszelbe.

Feljelentés 800 millió miatt

Feljelentést, illetve hatósági bejelentést tett a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) az országos rendőrfőkapitánynál, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél (PSZÁF) és a legfőbb ügyésznél a Malévnál eltűnt több mint 800 millió forint ügyében - írja a szerdai Magyar Nemzet. A PricewaterhouseCoopers (PwC) tavaly júniusban visszautasította, hogy a véleményezze a Malév Zrt. 2007-es éves beszámolóját, mivel egy közel egymilliárdos ügylettel kapcsolatban a könyvvizsgáló cég szerint sem a szolgáltatás megtörténte, sem a kifizetések jogossága nem bizonyított. Összesen 812 millió forintot fizetett a Malév a Charter Corporation LLC-nek, ám a könyvvizsgálat során nem kaptak teljesítési igazolásokat, amelyek alátámasztanák a szolgáltatás megtörténtét és a kifizetések jogosságát. A légitársaságnál nem válaszoltak arra, milyen szolgáltatásért fizetették ki a pénzt és miért nem tudják igazolni a szolgáltatás megtörténtét. (MTI)

Az üt korábban szóban kérte a cég vezetését, hogy bocsássa rendelkezésükre a légitársaság éves, hároméves tervét, illetve az említett átalakítással kapcsolatos dokumentumokat, de mind ez ideig ennek nem sikerült érvényt szerezniük, ezért most írásban kérik ezt a cégvezetéstől.

Úgy tudni, a Malévnál a cégvezetés egy ideje már nem szokta írásban tájékoztatni az érdekvédőket, legfeljebb szóban ismertetik velük elképzeléseiket. Most a Malév tervezett átalakítását a légitársaság nehéz gazdasági helyzetén túl az is indokolja, hogy Brüsszel csak megfelelő indokok mellett hagyja jóvá az állami támogatást.

Ennek hivatkozása szerepelhet abban a sajtó számára is titkos dokumentumban, amelyet vélhetően már eljuttattak az uniós döntéshozókhoz, s amelyben egyebek között a veszteséges járatok beszüntetése, bizonyos tevékenységek kiszervezése, illetve szervezeti átalakítás, leépítés szerepelhet. Csoportos létszámleépítésről nem tudnak a dolgozók, de mint elmondták, ez bármelyik nap változhat.

A Brüsszelnek szánt dokumentumról a magyar kormányképviselők állítják: uniókonform megoldásokat tartalmaz, az annak alapján végrehajtandó átalakítást - ami állami pénzek juttatásával egészül ki - elméletileg Brüsszel engedélyezi. Több hónapig várni kell, hogy a magyar kormány elképzelése kiállja-e a brüsszeli próbát, ellenkező esetben - miként egyik informátorunk fogalmazott - "vége a történetnek".